Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πομπηία: Κλεμμένες ρωμαϊκές τοιχογραφίες επέστρεψαν στο αρχαιολογικό πάρκο



Έξι θραύσματα τοιχογραφιών επέστρεψαν στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας, μετά από παράνομη διακίνηση τη δεκαετία του 1970. Είχαν κλαπεί από τα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών βιλών και τρία από αυτά χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και προέρχονται από τις Σταβίες, νοτιοδυτικά της Πομπηίας.


 
 

Μια από τις τοιχογραφίες απεικονίζει  χορεύτρια που μεταφέρει έναν δίσκο, η άλλη ένα χερουβείμ που παίζει φλάουτο και η τρίτη το κεφάλι μιας γυναίκας.

 


 
 

Η αστυνομία βρήκε τα θραύσματα κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης έρευνας για την παράνομη διακίνηση αρχαιολογικών αντικειμένων, το 2020, και ανακάλυψε ότι είχαν αγοραστεί από Αμερικανούς, Ελβετούς και Άγγλους εμπόρους τη δεκαετία του 1990.


 
 

Οι άλλες τρεις τοιχογραφίες προέρχονταν από μια βίλα στο Civita Giuliana, περίπου 700 μέτρα βορειοδυτικά του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, και βρέθηκαν από την αστυνομία στον χώρο το 2012, αφού απέτυχαν να μεταφερθούν από μια παράνομη ανασκαφή. Στη βίλα στο Civita Giuliana βρέθηκαν πέρυσι τα λείψανα δύο θυμάτων της έκρηξης του Βεζούβιου το 79μ.Χ.


 
 

Οι ανασκαφές στη βίλα ξεκίνησαν το 2017, αλλά πριν από αυτό οι κλέφτες μπόρεσαν να μπουν στον χώρο και να κλέψουν ευρήματα. Ο Roberto Riccardi, επικεφαλής της ομάδας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας δήλωσε ότι «Αρχαία έργα μεγάλης αξίας επιστρέφουν στη νόμιμη θέση τους», μετά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

 


 
 

Ο Gabriel Zuchtriegel, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας τον Φεβρουάριο, αντικαθιστώντας τον Massimo Osanna, ο οποίος είναι τώρα γενικός διευθυντής Μουσείων στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, δήλωσε: «Η συνεργασία με τις αρχές για την καταπολέμηση των παράνομων ανασκαφών και της παράνομης διακίνησης αρχαιολογικών ευρημάτων, που ξεκίνησαν υπό τον Massimo Osanna, θα είναι η “καλύτερη πρακτική” που θα ακολουθεί το πάρκο στο μέλλον».