Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πολιτισμός στην καραντίνα: Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έρχεται στο σπίτι μας



 Παρότι ο κόσμος δεν μπορεί να το επισκεφτεί, το ΕΜΣΤ... έρχεται στο σπίτι μας, όπου μένουμε αναγκαστικά λόγω καραντίνας, παρουσιάζοντας δράσεις και προγράμματά του. Στην σελίδα του στο Facebook, ανέβασε πρόσφατα ένα βίντεο από το πρόγραμμα "Face Forward …into my home”. Πρόκειται για διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες.  

Γράφουν: "Αυτή την εβδομάδα ακούμε την ιστορία της Maya η οποία ταυτίστηκε με το “Το καμακωμένο ψάρι" του Κώστα Τσόκλη, αγαπά τη ζωή και τους ανθρώπους και της αρέσει να κάνει απλά πράγματα, όπως να μαγειρεύει και να ακούει μουσική" και συμπληρώνουν πως το ΕΜΣΤ περιμένει και άλλες ιστορίες, για να τις δημοσιοποιήσει. 

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε το έργο του Ηλία Παπαηλιάκη ο πορτραίτο του P.P. Pasolini, 2015". Πρόκειται για ένα ζωγραφικό έργο "μικρών διαστάσεων αλλά μεγάλης εκφραστικής δύναμης μας περιμένει στον 2ο όροφο του ΕΜΣΤ. Ο Ηλίας Παπαηλιάκης αποδίδει ζωγραφικά, σχεδόν με τρυφερότητα, τον βίαια δολοφονημένο Παζολίνι σχολιάζοντας με υπαινικτικό τρόπο θεμελιώδη κοινωνικά ζητήματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Πόση τόλμη, άραγε, χρειάζεται για να υπερασπιστεί κανείς τις απόψεις του; Πόση δύναμη χρειάζεται για να παραμείνει κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του;", γράφει η Ελένη Γανίτη, Επιμελήτρια του ΕΜΣΤ.

Επίσης το Μουσείο παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Με το πρόγραμμα "Δημιουργικοί στο Σπίτι", όπως γράφουν, παροτρύνουν "τους μικρούς μας φίλους να εξερευνούν τα εκπαιδευτικά έντυπα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ και να γίνονται δημιουργικοί. Δίνεται το όνομα ενός καλλιτέχνη και ο τίτλος του έργου του, καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο στο οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Με αφορμή τα όσα θα διαβάσετε μόνοι σας ή παρέα με τους γονείς σας, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σύγχρονα έργα (ζωγραφιές, κατασκευές, βίντεο) και να μας τα στείλετε σε μορφή jpg ή βίντεο στο [email protected] με θέμα "ΕΜΣΤ στο σπίτι", συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο email το μικρό σας όνομα, την ηλικία σας, την περιοχή που μένετε και τον τίτλο του έργου". Τα έργα θα αναρτώνται στο facebook και το instagram του ΕΜΣΤ.