Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πωλείται χειρόγραφο του Ναπολέοντα από την Μάχη του Άουστερλιτς



Χειρόγραφο με τον απολογισμό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από τη νίκη του στη Μάχη του Άουστερλιτς, όπως τον υπαγόρευσε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο νησί της Αγίας Ελένης, τίθεται προς πώληση στο Παρίσι έναντι ενός εκατ. ευρώ.  

Το χειρόγραφο μεταφέρει τους αναγνώστες στις προετοιμασίες για τη μάχη, στην ίδια τη σύγκρουση και ολοκληρώνεται με ένα σχέδιο μάχης που συντάχθηκε από τον πιστό βοηθό του, τον στρατηγό Henri-Gatien Bertrand.   Το χειρόγραφο των 74 σελίδων, υπαγορευμένο στον στρατηγό, περιέχει αρκετές διορθώσεις από τον εξόριστο αυτοκράτορα, ο οποίος έσβησε λέξεις και πρόσθεσε παρατηρήσεις στο περιθώριο του χειρόγραφου, με μικροσκοπικά γράμματα.  

 


 
 

«Η Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων»

 

Η Μάχη του Άουστερλιτς, γνωστή επίσης ως η «Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων» αποτέλεσε την πιο λαμπρή νίκη του Ναπολέοντα, κατά την οποία ο Γάλλος αυτοκράτορας συνέτριψε ολοσχερώς τις δυνάμεις του Γ΄ Συνασπισμού.


 
 

Η μάχη έγινε κοντά στο χωριό Άουστερλιτς, περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Μπρνο στη Μοραβία, περιοχή που ανήκε εκείνη την εποχή στην Αυστριακή Αυτοκρατορία (σήμερα αποτελεί τμήμα της Δημοκρατίας της Τσεχίας). Η μάχη αποτελεί αριστούργημα της πολεμικής τέχνης και μελετάται σε πολλές στρατιωτικές σχολές ανά τον κόσμο. Η γαλλική νίκη στο Άουστερλιτς οδήγησε στην κατάρρευση του Γ΄ Συνασπισμού.


 
 

Στις 26 Δεκεμβρίου 1805, η Αυστρία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Πρέσσμπουργκ, η οποία σήμανε την αποχώρηση της Αυστρίας από τον πόλεμο, επαναβεβαίωσε την ισχύ της Συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο και της Συνθήκης της Λουνεβίλ, ανάγκασε την αυτοκρατορία των Αψβούργων να εκχωρήσει τμήματα του εδάφους της στους Γερμανούς συμμάχους του Ναπολέοντα, και καθόρισε αποζημίωση 40.000.000 γαλλικών φράγκων στους Γάλλους από τους ηττημένους Αψβούργους. Στα ρωσικά στρατεύματα επιτράπηκε να υποχωρήσουν ανεμπόδιστα στο πάτριο έδαφος.

 


 
 

Η νίκη στο Άουστερλιτς οδήγησε, επίσης, στη δημιουργία της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, μιας ένωσης γερμανικών κρατιδίων υπό γαλλική κηδεμονία στην ουσία, που προοριζόταν να παίξει τον ρόλο αμυντικού εδαφικού αναχώματος ανάμεσα στη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη. Το 1806, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει, όταν ο αυτοκράτοράς της, Φραγκίσκος Β΄, κράτησε τον τίτλο Φραγκίσκος Α΄ της Αυστρίας ως μοναδικό του τίτλο. Ωστόσο, αυτές οι επιτυχίες του Ναπολέοντα δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μακρά περίοδο ειρήνης. Οι ανησυχίες της Πρωσίας για την αυξανόμενη γαλλική επιρροή στην Κεντρική Ευρώπη αποτέλεσαν τη σπίθα για τον Πόλεμο του Δ΄ Συνασπισμού το 1806.

 


 
 

Οι τακτικές που χρησιμοποίησε ο Ναπολέων

 

Στο χειρόγραφο, ο Ναπολέων περιγράφει λεπτομερώς όλες τις τακτικές που χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει τους αντιπάλους του και να τους κάνει να πιστέψουν ότι οι γαλλικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς.   «Θα χάσω έναν μεγάλο αριθμό γενναίων ανδρών», είπε την παραμονή της μάχης. «Νιώθω άσχημα που πραγματικά αισθάνονται σαν να είναι τα παιδιά μου και, στην πραγματικότητα, κατηγορώ τον εαυτό μου μερικές φορές για αυτό το συναίσθημα, καθώς φοβάμαι ότι θα με αφήσει χωρίς προσόντα για πόλεμο».  


 

Ο Ναπολέων σε πίνακα του Ζακ-Λουί Νταβίντ (1812).

Το χειρόγραφο θα εκτίθεται έως τα τέλη του μήνα στην γκαλερί Arts et Autographes στο Παρίσι.   Η πώληση αποτελεί μέρος της έκθεσης «Brafa in the Galleries» που πραγματοποιείται σε 126 γκαλερί σε 13 χώρες και θα διαρκέσει έως τις  31 Ιανουαρίου.