Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ποιος αγόρασε τελικά την Μέριλιν του Αντι Γουόρχολ;



Πριν από λίγες μέρες στην καρδιά του Μανχάταν ο Λάρι Γκαγκόζιαν – ο διάσημος έμπορος τέχνης και ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί με πολλά παραρτήματα στον κόσμο, ανάμεσά τους και στην Αθήνα – σήκωσε το χέρι του και ξόδεψε 195 εκατομμύρια δολάρια – μάλλον για λογαριασμό κάποιου άλλου – για να αποκτήσει το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε που ο Αντι Γουόρχολ είχε ζωγραφίσει στη γαλαζοπράσινη απόχρωση του φασκόμηλου.

Το ακριβότερο ζωγραφικό έργο του 20ού αιώνα, που πουλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Christie’s, πάγωσε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα. Η Μέριλιν κρατήθηκε για το τέλος ώστε να παραμείνουν όλοι και να παρακολουθήσουν τη δίωρη διαδικασία πώλησης των άλλων έργων της δημοπρασίας. Οταν το έργο εμφανίστηκε, αντί για μια αναταραχή προσφορών, επικράτησε ησυχία με λιγοστές προσφορές που κυμαίνονταν γύρω από τα 170 εκατομμύρια δολάρια.

Δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 200 εκατομμύρια που ήταν η αρχική εκτίμηση των προηγούμενων ημερών. Και όταν το τελευταίο χτύπημα του δημοπράτη επισφράγισε την αγορά του Λάρι Γκαγκόζιαν ακολούθησε ένα χλιαρό χειροκρότημα, η αίθουσα άρχισε να αδειάζει και οι παριστάμενοι να κατευθύνονται για δείπνο στα εστιατόρια της πόλης.

Μουγκραμπί, Ναχμάντ, Νιάρχος

Το μάτι του ειδικού για λογαριασμό του περιοδικού «Vanity Fair» ανάμεσα στο καλοντυμένο πλήθος εντόπισε την οικογένεια Μουγκραμπί, που τα μέλη της συλλέγουν έργα του Γουόρχολ, την οικογένεια Ναχμάντ, που επίσης έχει διαθέσει υπέρογκα ποσά για τέχνη, κατέχοντας ίσως και 300 έργα Πικάσο με συνολική αξία μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Εκεί βρέθηκαν και οι απόγονοι του Φίλιππου Νιάρχου, οι αδελφοί Σταύρος και Τεό Νιάρχος, οι οποίοι φαίνονταν ελαφρώς βαριεστημένοι αν όχι προβληματισμένοι. Ο πατέρας τους είχε αγοράσει το κόκκινο πορτρέτο της Μέριλιν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s το 1994 για 3,6 εκατομμύρια δολάρια. Ομως για πρώτη φορά στην ιστορία των Μονρόε που δημιούργησε ο Γουόρχολ, την περασμένη Δευτέρα η αξία της… φασκομηλένιας Μέριλιν δεν αντιστοιχούσε στον ανοδικό δείκτη κατάταξης του χρηματιστηρίου της τέχνης.

Οσοι αγοραστές θα ήταν πρόθυμοι να ρίξουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια δεν εμφανίστηκαν στη δημοπρασία. Ενας λόγος θα μπορούσε να οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας στον οποίο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Christie’s, Γκιγιόμ Τσερούτι. Εκείνη τη Δευτέρα οι αγορές είχαν τη χειρότερη μέρα τους, ο δείκτης Dow υποχώρησε πάνω από 600 μονάδες και το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 30.000 δολάρια.

Τα μεγάλα πορτοφόλια μπορεί να απουσίαζαν επειδή είχαν επενδύσει διαφορετικά τα χρήματά τoυς. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, το οποίο διευθύνεται από τον εμίρη σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, υποσχέθηκε 375 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τον Ελον Μασκ να αγοράσει το Twitter. Ενώ ο ορκισμένος εχθρός του, ο σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ συμφώνησε να διατηρήσει τις μετοχές του 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Twitter στηρίζοντας το εγχείρημα του Μασκ.

Οπρα Γουίνφρεϊ, Τζεφ Μπέζος

Ποιος λοιπόν αγόρασε τη Μέριλιν; Μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ήταν για την προσωπική συλλογή του Γκαγκόζιαν, ακόμα κι αν ο ίδιος κατέχει έργα του Γουόρχολ. Πηγές κοντά στον έμπορο τέχνης λένε ότι κατά 99,9% έκανε την αγορά εξ ονόματος κάποιου πελάτη. Και δεν ήταν ο Κεν Γκρίφιθ ο οποίος πριν από χρόνια είχε διαθέσει 240 εκατομμύρια για να αποκτήσει μερικά γουορχολικά πορτρέτα της Μέριλιν.

Δεν ήταν ούτε ο Μπερνάρ Αρνό παρότι ο γιος του Αλεξάντρ παρακολούθησε από κοντά τη δημοπρασία. Μπορεί να ήταν η Οπρα Γουίνφρεϊ για να προσθέσει στη συλλογή της ακόμη ένα γυναικείο πορτρέτο. Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν τον Τζεφ Μπέζος της Amazon. Ομως ένας εκπρόσωπος του Μπέζος δήλωσε ότι δεν ήταν εκείνος ο νέος κάτοχος του «Shot Sage Blue Marilyn».