Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πέθανε ο Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι



Ο πολυβραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι, δημιουργός κορυφαίων έργων των τελευταίων δεκαετιών, πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία του Ιράν. Ο Κιαροστάμι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου τον Μάρτιο του 2016 και είχε υποβληθεί σε σειρά εγχειρήσεων, με πιο πρόσφατη στο Παρίσι τον περασμένο μήνα.

Ο Κιαροστάμι γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1940. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Καταπιάστηκε αρχικά με την ζωγραφική, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης.


 
 

Γύρισε περισσότερες από 40 ταινίες, βραβεύτηκε πολλές φορές, ενώ κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με τη «Γεύση του Κερασιού». Το 1999 κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία «Ο Άνεμος Θα μας Πάρει».

Υπήρξε εκφραστής της γενιάς των σκηνοθετών του ιρανικού «Νέου Κύματος», κύρια χαρακτηριστικά του οποίου συνιστούν οι ποιητικοί διάλογοι και η αλληγορία.