Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ανοίγει την Παρασκευή 5 Ιουνίου



Στην προ κορωνοϊού περίοδο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αναδείχτηκε από το κοινό ως ο πιο αγαπημένος προορισμός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής. Το 2019, ο αριθμός των επισκέψεων αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, φθάνοντας τα 6,3 εκατομμύρια.

Όμως, στην παρούσα φάση, αυτή η πολύ υψηλή ενδεχόμενη επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διάδοση του ιού.

Το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, αλλά με κανόνες και -αναγκαστικά- περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονισμοί, οι οποίοι να αποτρέπουν τον συνωστισμό τόσο μέσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και τους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους, όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου.


 
 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος, σε μήνυμά του, αναφέρει: «ο  βασικός μας στόχος για την επόμενη περίοδο είναι να συνδυάσουμε την άριστη εμπειρία των επισκεπτών, για την οποία μας έχετε δώσει πολύ υψηλή βαθμολογία στις έρευνες κοινού που έχουμε πραγματοποιήσει, με τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους, καθώς και της υγείας των εργαζομένων μας. Για τον σκοπό αυτό εκπονήσαμε ειδικό σχέδιο για το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ, το οποίο εγκρίθηκε από την ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο αυτό ακολουθεί τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί από όλους τους χώρους υψηλής επισκεψιμότητας στη χώρα μας και διεθνώς».

 


 
 

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου αυτού είναι:

 

•             Η πρόσβαση παραμένει πλήρως ελεύθερη για τους άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και τις εγκύους καθώς και έναν συνοδό τους. Αν χρειαστεί θα υπάρξει έλεγχος της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κ.λπ. Στόχος, όμως, για τις περιπτώσεις αυτές είναι να αποφεύγεται κάθε καθυστέρηση στην είσοδο.

•             Για όλους τους άλλους, η επίσκεψη  θα προϋποθέτει υποχρεωτική προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ύπαρξη προεγγραφής θα ελέγχεται σε τρεις πύλες - σημεία ελέγχου. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν «κενές θέσεις» από τις προεγγραφές. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία σειράς αναμονής, η οποία θα προκαλούσε, πολλές φορές, ανεξέλεγκτο συνωστισμό.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και οι λοιποί υπαίθριοι χώροι του ΚΠΙΣΝ θα ανοίξουν για το κοινό την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Οι προεγγραφές για την Παρασκευή 05/06, το Σάββατο 06/06 και την Κυριακή 07/06 θα ανοίξουν στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ την Τετάρτη 3 Ιουνίου.


YIORGIS YEROLYMBOS
 

Πολύ σύντομα οι εκδηλώσεις και δράσεις θα επιστρέψουν στους υπαίθριους χώρους τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι Παιδικές Χαρές, ο Μουσικός Κήπος, οι Πίδακες Νερού στο Πάρκο, τα Υπαίθρια Όργανα Γυμναστικής και ο Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, δεν θα λειτουργεί η υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων και το shuttle bus.

Αντίθετα θα λειτουργούν όλα τα κυλικεία και οι υπαίθριοι χώροι εστίασης, τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ.

Τέλος, θα λειτουργούν μόνο τρεις είσοδοι στο ΚΠΙΣΝ και στο Πάρκο. Θα ισχύουν επίσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις διαδρομές εντός του ΚΠΙΣΝ που έχουν σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού.

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρει: «αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο για την πολύπλευρη στήριξή του, με αποκορύφωμα τις μεγάλες δωρεές των 10 εκατομμυρίων τον χρόνο για τη λειτουργία μας και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η στήριξη αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στη σημερινή περίοδο.


 
 

Αισιοδοξούμε και ανυπομονούμε, όπως σημειώνουμε και στην τελευταία ανακοίνωσή μας, η πορεία της δημόσιας υγείας στη χώρα μας να συνεχίσει να βελτιώνεται, ώστε να μπορέσουμε σύντομα να χαλαρώσουμε ή και να καταργήσουμε τους περιορισμούς για να σας υποδεχθούμε και πάλι, όπως ακριβώς πριν μερικούς μήνες».