Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός»: Εντυπωσιακή Ανίτα Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά



Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς εγκαινιάστηκε ο νέος θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, με ένα μοναδικό ρεσιτάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με την κορυφαία μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

Το ρεσιτάλ σηματοδότησε την επιστροφή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην ενεργό δράση, μετά την πανδημία. Παράλληλα, μέσω αυτής, το ΥΠΠΟΑ και η ΕΛΣ θέλησαν να τιμήσουν τους επικεφαλής των υγειονομικών μονάδων και κρατικών δομών, οι οποίοι με την ακούραστη εργασία και την αφοσίωσή τους κατάφεραν να κάνουν τη χώρα μας ένα θετικό παράδειγμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. 

H Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η «καλύτερη μέτζο-σοπράνο του πλανήτη στις μέρες μας», σύμφωνα με τον Ρικάρντο Μούτι, ερμήνευσε μοναδικά άριες από τις όπερες Ντον Κάρλο του Τζουζέππε Βέρντι, Σαμψών και Δαλιδά του Καμίγ Σαιν-Σανς, Αδριανή Λεκουβρέρ του Φραντσέσκο Τσιλέα, Σαπφώ του Σαρλ Γκουνό και Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. 

Η σπουδαία πρωταγωνίστρια των μεγαλύτερων λυρικών θεάτρων του πλανήτη, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση του Γιώργου Κουμεντάκη και ήρθε στην Αθήνα για να δώσει αφιλοκερδώς αυτό το ρεσιτάλ με στόχο να σταλεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για την επανεκκίνηση της τέχνης στην Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Το ρεσιτάλ μεταδόθηκε -μέσω live streaming-, με μια κινηματογράφηση υψηλού επιπέδου. Το live streaming παρακολούθησαν πάνω από 95.000 θεατές. Οι περισσότεροι θεατές ήταν από την Ελλάδα, την Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Η ζωντανή μετάδοση υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.