Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οικογένεια Μάριου Τόκα κατά Μενδώνη, για Θάνο Μικρούτσικο και πνευματικά δικαιώματα..



Η οικογένεια του Μάριου Τόκα πήρε θέση στο ζήτημα με την δημοσία δαπάνη κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου αλλά και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.  

Η σύζυγος και τα παιδιά του Μάριου Τόκα επιτίθενται στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τους χειρισμούς της στο φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ ασκεί κριτική και για το ύφος της ανακοίνωσης - απάντησης που έδωσε στην οικογένεια Μικρούτσικου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα αν ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Χαρά Τόκα, Κώστας Τόκας, Άγγελος Τόκας και Αμαλία Τόκα γίνεται, επίσης, λόγος για «ψέματα» και «νουθεσίες» του υπουργείου Πολιτισμού και ενώνοντας τις φωνές τους, με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητούν «την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ!».  

Υπενθυμίζεται πως με ανοιχτή επιστολή της προς την υπουργό Πολιτισμού η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς του υπουργείου σχετικά με τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, ενώ στις φωνές δυσαρέσκειας προστέθηκε επίσης αυτή του «Άσμα 450+».  


 
 Η ανακοίνωση της οικογένειας του Μάριου Τόκα

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Κανείς δεν δικαιούται να κρίνει ή να επικρίνει τις επιλογές εκείνων που σηκώνουν το βαρύ φορτίο του πένθους τους αλλά και την μεγάλη ευθύνη της προάσπισης του έργου του δικού τους ανθρώπου και όσων ο ίδιος πίστευε και πρέσβευε στη διάρκεια της ζωής του.  

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο υπουργείο που δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε η αμαρτωλή ΑΕΠΙ, αλλά και η ηγεσία του, αντί να απευθύνει άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα (όπως ότι τα χρήματα για την μελέτη βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ είναι του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τις κρατήσεις της διανομής δικαιωμάτων των δημιουργών), οφείλει να σταματήσει να θέτει προσχώματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.   Ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητάμε την άμεση αδειδότηση της ΕΔΕΜ!  

 

Χαρά Τόκα - Κώστας Τόκας - Άγγελος Τόκας - Αμαλία Τόκα