Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Οι γυναίκες του μπερντέ» - ‘Εκθεση φιγούρας στο “Show What?”



Οι καραγκιοζοπαίχτες Ηλίας Μαρκαντώνης και Νικόλας Τζιβελέκης παρουσιάζουν επιλεγμένες γυναικείες φιγούρες με ξεχωριστό χρωματικό, ενδυματολογικό και διακοσμητικό ενδιαφέρον η κάθε μία, κατασκευασμένες με την παραδοσιακή τεχνική, αλλά προτείνοντας το προσωπικό τους ύφος.

«Οι γυναίκες του μπερντέ»

Μπορεί να μην τις βλέπουμε τόσο συχνά στον μπερντέ, ίσως λόγω του ανδροκρατούμενου επαγγέλματος, αλλά η παρουσία τους είναι σημαντική στα έργα του θεάτρου σκιών ή ως δευτερεύων αλλά κυρίως ως πρωτεύων ρόλος. Ποιος δεν γνωρίζει την πασίγνωστη Αγλαϊα, σύζυγο του Καραγκιόζη, πάντα συγκρατημένη και λογική ή τη γοητευτική Βεζυροπούλα που τόσα χρόνια στον μπερντέ αναζητά τον εκλεκτό της καρδιάς της. Αυτές και άλλες πολλές κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, είτε δημιουργήματα καραγκιοζοπαιχτών είτε δάνεια από την ελληνική ιστορία και μυθιστορία, εμφανίζονται στον μπερντέ, σε έργα κωμικά και δραματικά.

Φιγούρα της Γενοβέφας του Νικόλα Τζιβελέκη

Πολλές φορές μάλιστα, δίνουν και το όνομά τους στα έργα που παίζουν και πρωταγωνιστούν π.χ. «Γενοβέφα», «Κασσιανή», «Μαρία Πενταγιώτισσα», ή αναφέρονται τα κατορθώματά τους στον τίτλο του έργου που έχουν σημαντικό ρόλο π.χ. «Τα αινίγματα της Βεζυροπούλας», «Το ναυάγιο της πτωχής Μαρίας» και τόσα άλλα έργα που πλούτιζαν το ρεπερτόριο των καραγκιοζοθεάτρων και συνεχίζουν να ψυχαγωγούν μικρούς και μεγάλους.

Μικρό βιογραφικό σημείωμα του Νικόλα Τζιβελέκη

Ο Νικόλας Τζιβελέκης γεννήθηκε το 1993 και ανήκει στη νέα γενιά καραγκιοζοπαιχτών. Απόκτησε εφόδια από όλους τους σημερινούς τεχνίτες του είδους. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό, όπως επίσης σε παραστάσεις και παραγωγές με θέμα τον Καραγκιόζη, καθώς και παραστάσεις του έχουν προβληθεί και από την τηλεόραση. Είναι ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές φιγούρων και σκηνικών του θεάτρου σκιών και πολλές φιγούρες του κοσμούν την συλλογή συναδέλφων του.

Μικρό βιογραφικό σημείωμα του Ηλία Μαρκαντώνη

Μουσικός και καραγκιοζοπαίχτης από την παιδική ηλικία, ο Ηλίας Μαρκαντώνης, μετά από μια μακρά και αδιάκοπη μαθητεία στο μπερντέ του Τάσου Κώνστα, με επιρροές τόσο από το μάστορά του, όσο και από άλλους σύγχρονους και παλαιούς καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών (Ευγένιος Σπαθάρης, Μάνθος Αθηναίος, Άθως Δανέλλης) χαρίζει με το δικό του τρόπο το γέλιο και το κέφι πίσω από το πανί.

Εγκαίνια έκθεσης:Παρασκευή 4/5 στις 20.30
Show…What?, πλ. Μεσολογγιου 6, Παγκράτι
Η έκθεση θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα