Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού αλλά δεν πήγε να το πάρει ποτέ



Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω μια σπουδαία καριέρα εντός και εκτός συνόρων.

Ο έλληνας μουσικός που μάγεψε με τις μελωδίες ολόκληρο τον κόσμο τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής για την ταινία «Chariots Of Fire» και έκανε όλη την Ελλάδα περήφανη.

Την ανακοίνωση την βραδιά των Όσκαρ έκαναν η Κάθλην Τέρνερ και Γουίλιαμ Χαρτ οι οποίοι και παρέλαβαν το βραβείο καθώς ο μουσικοσυνθέτης δεν βρισκόταν στον χώρο.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν πήγε να πάρει το Όσκαρ γιατί φοβόταν πάντα να μπει στο αεροπλάνο.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για το θέμα της ταινίας χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς ήχους, μια μάλιστα εποχή που δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο.

Ιδιαίτερα η μουσική των τίτλων έναρξης θεωρείται από τις κορυφαίες και δημοφιλέστερες στιγμές στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε ταινίες και τηλεοπτικά σόου. Ο βολιώτης συνθέτης ήταν γνωστός και με τους δύο συντελεστές της ταινίας. Με τον Χάτσον είχε συνεργασθεί σε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ, ενώ ο Πάτναμ είχε χρησιμοποιήσει κομμάτια του στην ταινία του Άλαν Πάρκερ Το Εξπρές του Μεσονυχτίου, στην οποία ήταν παραγωγός.

Η ταινία κέρδισε συνολικά τέσσερα Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής.

Υποψήφιοι μαζί με τον έλληνα μουσικό ήταν ο Τζον Γουίλιαμς, ο Ράντι Νιούμαν, ο Ντέιβ Γκρούζιν και ο κορυφαίος Άλεξ Νορθ. Παρόλα αυτά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά της εποχής και κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο.

Το τραγούδι «Chariots Of Fire» σημείωσε τεράστια επιτυχία και ανέβηκε στην κορυφή του Billboard 200 όπου έμεινε για 4 εβδομάδες.