Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

«Ο πιανιστικός Μπετόβεν»: Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020



Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα

στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ (23, 30, 31 Οκτωβρίου και 6, 7 Νοεμβρίου) και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες (24, 30, 31 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου) παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Το πρόγραμμα των συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή συμπληρώνεται με μια ξεχωριστή συναυλία στις 24 Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει έργα για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη με αναφορές στη μουσική του Μπετόβεν. Σολίστ ο Στέφανος Θωμόπουλος.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν έργα-παραγγελίες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σε πρώτη παρουσίαση. Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα ή με αναφορές στο έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Νικόλας Αναδολής -«The Εnd of the Νight», Ευριπίδης Μπέκος- «ΝΑΜΑ», Δημήτρης Οικονόμου- «Piano Sonata Νo. 2», Ελένη Ράλλη- «Small, Light Moments», Αλέξανδρος Σπύρου- «Προλεγόμενα στο op. 111 του L. v. Beethoven».

Η κεντρική συναυλία του φεστιβάλ με τίτλο "250 χρόνια Μπετόβεν" θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ στις 5 Νοεμβρίου. Η Ορχήστρα της ΕΛΣ συμπράττει με καταξιωμένους σολίστες σε δύο δημοφιλή κοντσέρτα. Διευθύνει ο διακεκριμένος Σλοβάκος αρχιμουσικός Οντρέι Όλος.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε τη λειτουργία της με 30% πληρότητα (420 θέσεις από το σύνολο των 1.400 στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και 96 θέσεις από το σύνολο των 322 στην Εναλλακτική). Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ' όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.