Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Οίκος Hermès κατηγορείται για «κλοπή» έργου



Ο Γερμανός καλλιτέχνης Μάρτιν Βοϊτσιεχόβσκι (Martin Wojciechowski) ισχυρίζεται ότι ο γαλλικός Οίκος ειδών πολυτελείας Hermès «έκλεψε» ένα από τα έργα του, για τα καταστήματά του στους αερολιμένες της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Ο «1010» -αυτό είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο- ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram το έργο του και το ντιζάιν του γαλλικού Οίκου, με τη λεζάντα «Έμπνευση ή απλή αντιγραφή;». Και πρόσθεσε: «Ως καλλιτέχνης, έχω όντως πρόβλημα να εργάζομαι με εμπορικά σήματα και μεγάλες εταιρείες» αλλά, «υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μπω στον πειρασμό να το κάνω».

Για τον υποτιθέμενο φόρο τιμής που ο Hermès αποτίνει με αυτήν την κίνηση στο έργο του, ο «1010» τονίζει: «στην πραγματικότητα, δεν είναι κολακευτικό να βλέπω να επαναχρησιμοποιούνται τα έργα μου ως φόντο σε βιτρίνες μπουτίκ. Πολύ κακοί ντιζάινερς που δουλεύουν για μεγάλες εταιρείες είναι πρόθυμοι να κατακλέψουν καλλιτέχνες μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο».


 
 

Ο δικηγόρος του «1010», Τζεφ Γκλακ, έχει στείλει στον γαλλικό Οίκο διαταγή παύσης και παράληψης από τον περασμένο Ιούλιο. Μέχρι τώρα, από τον  Οίκο Hermès δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.