Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ο Άρης Σερβετάλης στο κόκκινο χαλί του Χόλιγουντ με την ταινία «Μήλα»



Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, είναι η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας των Όσκαρ του 2021.

Αυτό αποφάσισε η ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, που από τα υποψήφια φιλμ επέλεξε να στείλει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου, «για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός της ταινίας έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές επιτυχημένες παραγωγές, όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Πριν τα μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Όσον αφορά το story της ταινίας «Μήλα», είναι ανατριχιαστικά επίκαιρο, καθώς εστιάζει σε μια ασυνήθιστη επιδημία, που προκαλεί αιφνίδια αμνησία σε όσους προσβάλλονται από αυτήν. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα Όσκαρ, η ταινία του Χρήστου Νίκου συνεχίζει εντυπωσιακά τη διαδρομή της στο διεθνές προσκήνιο, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας, τη συμμετοχή της στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Τελιουράιντ, του Σικάγου (όπου οι Χρήστος Νίκου και Σταύρος Ράπτης απέσπασαν το βραβείο σεναρίου), τη διανομή της σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο και, βέβαια, τη σφραγίδα που έβαλε στην παραγωγή της η εταιρία της Κέιτ Μπλάνσετ, με την ίδια να εκτελεί χρέη executive producer.

Για την ιστορία, τα τελευταία χρόνια η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ πέρσι μας εκπροσώπησε το φιλμ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου.