Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Νυχτερινή Περίπολος»: Ο πίνακας του Ρέμπραντ αποκαταστάθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη



Ο πίνακας του Ρέμπραντ «The Night Watch» (Νυχτερινή Περίπολος) ήταν ατελής εδώ για 300 χρόνια. Αλλά τώρα, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ο πίνακας του 1642 είναι και πάλι ολοκληρωμένος.

Στην έκθεση που φιλοξενεί το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, το έργο του Ολλανδού ζωγράφου είναι κολοσσιαίο – με διαστάσεις 363 εκατοστά Χ 437 εκατοστά. Το έργο τέχνης κόπηκε από τα πλαϊνά μέρη το 1715 για να καταστεί δυνατή η μεταφορά του μέσα από τις πόρτες του Δημαρχείου του Άμστερνταμ.


 
 

Περίπου 60 εκατοστά του καμβά κόπηκαν στην αριστερή πλευρά, 7 εκατοστά από τα δεξιά, 22 εκατοστά από πάνω και 12 εκατοστά από κάτω, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

 
Legion of Honor - An Afternoon with Rembrandt

Με τη χρήση φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης του πρωτότυπου έργου, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπόρεσε να αναδημιουργήσει τα κομμάτια που λείπουν στο στυλ του Ρέμπραντ. Από τη φωτογραφία, οι αλγόριθμοι μπόρεσαν να μελετήσουν και να διορθώσουν την οπτική του έργου, να αναγνωρίσουν τα σωστά χρώματα για να χρησιμοποιηθούν για διάφορα στοιχεία και να αντιγράψουν τις πινελιές του Ολλανδού ζωγράφου.


 
 

Οι εικόνες που προέκυψαν στη συνέχεια εκτυπώθηκαν σε καμβά και βρίσκονται πλέον δίπλα στον πίνακα του Μουσείου, προσφέροντας ένα νέο έκθεμα για τους επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη νέα και την παλιά τεχνολογία δίπλα-δίπλα.

Κεντρικό έργο της ζωγραφικής της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, ο πίνακας ανατέθηκε στον Ρέμπραντ από τον λοχαγό Μπάνινκ Κοκ και μέλη της πολιτοφυλακής του.


/
 

Το στρατιωτικό πορτρέτο εντυπωσιάζει για τις δραματικές αντιθέσεις του καλλιτέχνη μεταξύ φωτός και σκιάς και τον τρόπο που τονίζει συγκεκριμένους χαρακτήρες ανάλογα με το φωτισμό. Με την τεχνική του, ο Ρέμπραντ κατάφερε επίσης να μεταφέρει δυναμισμό στον πίνακα, δίνοντάς του μια αίσθηση κίνησης.