Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 -
Μέτριο

20 °C

Σήμερα, 29. Οκτωβρίου 2020

Το νεαρότερο άτομο που έχει αποσπάει βραβείο International BookerΜε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «The Discomfort of Evening», ο Marieke Lucas Rijneveld έγινε το νεαρότερο άτομο, αλλά και οπρώτος Ολλανδός συγγραφέας στην ιστορία που κερδίζει το International Booker prize 2020, για το καλύτερο μεταφρασμένο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα και θα μοιραστεί το έπαθλο των 50 χιλιάδων λιρών μαζί με τον μεταφραστή του, Michele Hutchison.


 
 

Ο Marieke Lucas Rijneveld αυτοπροσδιορίζεται ως «non-binary» (δεν αποδέχεται τη δυαδικότητα του φύλου, δηλώνει «φυλοακαθόριστο») και χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες they/them, όταν περιγράφει τον εαυτό του. Μεγάλωσε, όπως και η ηρωίδα του έργου του, σε ένα αυστηρό θρησκευτικό περιβάλλον στην ολλανδική ύπαιθρο, έχοντας χάσει τον αδερφό του σε ηλικία 3 ετών. Αν και βραβευμένος και αναγνωρισμένος στην πατρίδα του (το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2018), εξακολουθεί, όμως, να εργάζεται σε μια φάρμα.


 
 

Το μυθιστόρημα, το οποίο θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος την Άνοιξη του 2021, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, αποτελεί ήδη μπεστ σέλερ στην Ολλανδία. Πρόκειται για την ιστορία της Jas, κόρη μιας ευσεβούς χριστιανικής, αγροτικής οικογένειας, της οποίας ο αδερφός πεθαίνει εξαιτίας ενός ατυχήματος, αφού η ίδια έχει ευχηθεί τον θάνατό του αντί για το λαγουδάκι της που απεβίωσε. Καθώς η οικογένεια βυθίζεται σε έναν κυκεώνα θλίψης, συντετριμμένη κάτω από το βάρος της σπαρακτικής απώλειας, η Jas παρασύρεται σε ολοένα και περισσότερο επικίνδυνες φαντασιώσεις.


 
 

Τα βραβεία International Booker απονέμονται κάθε χρόνο σε ένα μυθιστόρημα ή διήγημα, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία. Η απονομή φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, όμως, αναβλήθηκε για το καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας.