Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η περίφημη Νεκρόπολη Ιτάνου



Οι διαλέξεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τις ανασκαφές στην Κρήτη σε μεταφέρουν πλάι στα ανασκαφικά ευρήματα.

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τις ανασκαφές συνεχίζεται και τον Ιανουάριο ο Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων που παρουσιάζει στο κοινό σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις για νέα ανασκαφικά ευρήματα και ερευνητικά προγράμματα στην Κρήτη. Παράλληλα στο Μουσείο θα παρουσιαστεί τον Μάιο και έκθεση αφιερωμένη στον Takis.

Με αφορμή την επιτυχημένη αρχαιολογική έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός», που διοργανώθηκε στο Μουσείο το 2018, ο νέος κύκλος διαλέξεων αφορά στις πολυσχιδείς ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες στο νησί των Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης που δραστηριοποιούνται στη μεγαλόνησο.

Νέες διαλέξεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Οι νέες διαλέξεις εντάσσονται στους Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας και τα ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, τους οποίους διοργανώνει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια, με ελεύθερη είσοδο για το επιστημονικό αλλά και το ευρύ κοινό.

Από το 2013 έχουν φιλοξενηθεί αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος. Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διαλέξεων δημοσιεύονται κατόπιν στη σειρά «Αρχαιολογικές Συμβολές», που εκδίδεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι ανακοινώσεις του Κύκλου Διαλέξεων 2019-2020 θα δημοσιευθούν στη συγκεκριμένη σειρά υπό τον γενικό τίτλο «ΚΡΗΤΗ».

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Πρόγραμμα διαλέξεων Ιανουαρίου
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00 / Καθηγητές Didier Viviers & Aθηνά Τσιγγαρίδα, «Η Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική Νεκρόπολη της Ιτάνου»

Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην καρδιά της Νεκρόπολης της Ιτάνου απέδωσαν λίγο λιγότερους από 70 τάφους, σε έκταση 123 τ.μ., σε χώρο όπου η Γαλλική Σχολή Αθηνών είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου το καλοκαίρι του 1950.

Η διάλεξη θα πραγματευθεί τη χρονολογική ακολουθία αυτού του τομέα της νεκρόπολης (7ος − 1ος αι. π.Χ.) και την οργάνωση του ταφικού τοπίου της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική περίοδο. Θα επικεντρωθεί περαιτέρω σε εξέχουσες ταφικές συστάδες διαφορετικών περιόδων χρήσης, οι οποίες αντανακλούν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, περιστασιακά συνδεόμενη με την επιρροή της Δυναστείας των Λαγιδών.
Τέλος, θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποκατάστασης που έχουν διενεργηθεί σε αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε τα αποτελέσματα των ανασκαφών να είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες της περιοχής. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Ο Ανάβλοχος Λασιθίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00 Florence Gaignerot-Driessen, Διευθύντρια Προγράμματος Αναβλόχου Νομού Λασιθίου. «Πριν από την πόλη: Πρόσφατες ανακαλύψεις στον Ανάβλοχο Λασιθίου»

Ο Ανάβλοχος είναι μια ορεινή κορυφογραμμή στην περιοχή του Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη, που εποπτεύει το χωριό Βραχάσι και την κοιλάδα του Μιραμπέλλου. Λόγω της μακράς διάρκειας (περίπου 1200-650 π.Χ.) της οικιστικής του χρήσης, της θέσης του ανάμεσα στους παράκτιους οικισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Σίσι και τα Μάλια και τις Αρχαϊκές πόλεις της Δρήρου και της Μιλάτου καθώς και λόγω της έκτασης και της φύσης των καταλοίπων του, ο Ανάβλοχος αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση μελέτης μιας καίριας περιόδου της ελληνικής ιστορίας που οδηγεί στη μετάβαση από τα ανάκτορα στις πόλεις. Μετά από μια διετή προκαταρκτική έρευνα (2015-2016), η Γαλλική Σχολή Αθηνών ξεκίνησε ένα πενταετές (2017-2021) Πρόγραμμα συστηματικών ανασκαφών στον Ανάβλοχο.

Με την ταυτόχρονη εξερεύνηση των οικιστικών, ταφικών και θρησκευτικών χώρων της αρχαίας θέσης, το πρόγραμμα του Αναβλόχου στοχεύει στην ανασύσταση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης μιας κρητικής προ-αστικής κοινότητας.

Παράλληλα επιδιώκει να εξετάσει τον σχηματισμό και τον μετασχηματισμό των κοινωνικών ομάδων που εγκαθιδρύθηκαν στον Ανάβλοχο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.
Σε αυτή τη διάλεξη θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι κυριότερες ανακαλύψεις των τριών πρώτων ετών της ανασκαφικής αποστολής: οι τύμβοι και οι άλλες ταφικές δομές της νεκρόπολης, μια ολόκληρη και ξεχωριστή συνοικία του οικισμού (Quartier de la Forge), ένα ιερό με θρανίο στο μέσον της οδού μεταξύ του οικισμού και της νεκρόπολης, καθώς και δύο αναθηματικοί αποθέτες στην κορυφή του λόφου. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 2020 /Είσοδος: ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 19.00 /
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4