Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μουσείο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας ανοίγει στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2023



Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της η Μαρία Κάλλας θα τιμηθεί με το άνοιγμα ενός μουσείου, το καλοκαίρι του 2023,  που φέρει το όνομά της στην οδό Μητροπόλεως. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ανάμεσα στα εκθέματα το σχολικό λεύκωμα της ερμηνεύτριας που μάγεψε την οικουμένη, φορέματα, αξεσουάρ, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες τιμητικά μετάλλια και άλλα σπάνια ιστορικά αντικείμενα.

Το μουσείο «Μαρία Κάλλας»
Το κτήριο που θα στεγαστεί το μουσείο «Μαρία Κάλλας», είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων και η διαμόρφωση του χώρου θα ακολουθεί τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Εκεί, εκτός από τα σπάνια αντικείμενα από τις παραστάσεις και τη ζωή της παγκόσμιας Ελληνίδας σοπράνο, θα παρουσιάζεται πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο, ενώ επιπλέον -σύμφωνα και με την τρέχουσα μουσειολογική τάση - θα προσφέρει μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Θα είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην οικουμενική Ελληνίδα.

Τα πρώτα αντικείμενα της συλλογής του μουσείου αποκτήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων το 2000 με τη συμμετοχή του σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η Συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας και τα οποία ο Δήμος Αθηναίων είχε την τιμή να δεχθεί από πολλούς φορείς και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκτός από τη δωρεά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, ο Δήμος Αθηναίων έχει δεχθεί δωρεές δεκάδων ιδιωτών και φορέων για να εμπλουτιστούν τα εκθέματα του μουσείου. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο), Athenaeum, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, ΕΛΤΑ, VictoryMedia, τους εκδοτικούς οίκους Αίολος, Ψυχογιός, Έλιξ, Ηλέκτρα, Swarovski, Καστανιώτης, Ανατολικός και Ζαχαρόπουλος, ο Φώτης Παπαθανασίου, η Ελένη Δανιηλίδου Σκουρλή, οι καλλιτέχνες Ναταλία Μελά, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Δημήτρης Μυταράς, Δημήτρης Σκουλάκης, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Νίκος, Γιώργος Σταθόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και τους ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, Warner Classics, Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου), Metropolitan Opera, The Dallas Opera House, Αrena di Verona, Teatro la Fenice και τον Cosimo Capanni, καθώς επίσης και για τα μακροχρόνια χρησιδάνεια τους το Ωδείο Αθηνών, Athenaeum, το ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο) και το αρχείο του Νίκου Διομήδη Πετσάλη.