Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

«Μνημείο μετανάστη»: Ένα μαρμάρινο αντίσκηνο 300 κιλών στήθηκε απέναντι από την Ακρόπολη



Αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της χώρας, τόπο αναφοράς όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο λόγος φυσικά για την Ακρόπολη, τον τόπο που περπάτησαν οι σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

Απέναντι από το κορυφαίο μνημείο του Ελληνισμού, στο λόφο του Φιλοπάππου, κοντά στη φυλακή που έκλεισαν τον Σωκράτη, στήθηκε ένα μνημείο για τους μετανάστες. 

Πρόκειται για μία σκηνή. Ένα αντίσκηνο για την ακρίβεια, φτιαγμένο από μάρμαρο.

Το «καλλιτέχνημα» ζυγίζει 300 κιλά και το μετέφεραν με ειδικό γερανό. Ο γερανός σταμάτησε στο φυλάκιο, ενώ χρειάστηκε να κοπούν ακόμα και δέντρα, για να τοποθετηθεί στην τελική του θέση.

Το μαρμάρινο αντίσκηνο, τοποθετήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης Documenta 14,  «Learning from Athens», που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου.

Η διευθύντρια του καλλιτεχνικού γραφείου της documenta στην Αθήνα φέρεται να είπε, ότι το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε επειδή «στόχος είναι η συνομιλία του έργου με τον Παρθενώνα, το οικουμενικό μνημείο, αλλά και με τη σύγχρονη τοπογραφία, ενώ η σκηνή, που παραπέμπει στις κατοικίες ιθαγενών του Καναδά, έχει πολλαπλά νοήματα: την επισφάλεια, τη λιτότητα, την προσφυγιά, το υποκατάστατο του σπιτιού».

«Το λευκό μάρμαρο μνημειοποιεί την ιδέα της προσφυγικής κρίσης, ενώ η οξύμωρη κατάσταση της βαριάς μαρμάρινης σκηνής που μεταφέρεται δύσκολα από τη μία χώρα στην άλλη (σε αντίθεση με το ελαφρύ τύπου ιγκλού ‘σπίτι’ των ιθαγενών), έχει μια επιπλέον ‘ανάγνωση’: τη δυσκολία μετακίνησης των προσφύγων».