Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 -

Μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο που βρέθηκε σε χωράφι συνδέεται με τον Ριχάρδο Γ΄Δυο κυνηγοί χρυσού  αναζητούσαν θησαυρούς σε χωράφια κοντά στο Γιορκ της Αγγλίας. Κρατώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων, η Μπάφι Μπέιλι άκουσε έναν ήχο ειδοποίησης,  στο πρώτο τους πέρασμα δίπλα σε ένα μονοπάτι.

Η γυναίκα σκάβοντας βρήκε ένα μικρό χρυσό αντικείμενο,  σε σχήμα βιβλίου. Με βάρος λιγότερο από μια ουγγιά, το τεχνούργημα μήκους μισής ίντσας φαίνεται να χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι κατασκευασμένο από χρυσό 22 ή 24 καρατίων. Οι ειδικοί στο Μουσείο του Γιορκσάιρ αναγνώρισαν στις φιγούρες που απεικονίζονται στις ανοιχτές «σελίδες» του βιβλίου τους Αγίους  Λεονάρδο και Μαργαρίτα, προστάτες του τοκετού.


 
 

Η Μπέιλι ανακάλυψε το χρυσό βιβλίο κοντά στο Κάστρο του Σερίφη Χάτον, ένα πρώην σπίτι του Ριχάρδου Γ΄. Σύμφωνα με το BBC News, οι ειδικοί λένε ότι το περίτεχνο αντικείμενο μπορεί να ανήκε σε συγγενή του Άγγλου βασιλιά -ίσως τη σύζυγό του, Αν Νέβιλ- και να το φορούσε για προστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

 


 
 

«Το βιβλίο χρονολογείται σε μια περίοδο που ο νόμος περί περικοπών καθιστούσε παράνομο για οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τους ευγενείς, να μεταφέρει χρυσό· αυτόματα, πιστεύουμε ήταν στην κατοχή κάποιου ιδιαίτερα αξιοσημείωτου ατόμου, όπως ενός μέλους των βασιλικών οικογενειών», αναφέρουν οι ειδικοί.

 


 
 

Οι ειδικοί στο Μουσείο του Γιορκσάιρ, το οποίο φιλοξενεί το κόσμημα του Middleham στις συλλογές του, μελετούν το χρυσό βιβλίο για να μάθουν περισσότερα για την προέλευσή του. Σύμφωνα με τον νόμο περί θησαυρού του Ηνωμένου Βασιλείου του 1996, ο οποίος διέπει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν από το κοινό, το Μουσείο μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει το αντικείμενο αφού αξιολογηθεί και αποτιμηθεί. Τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ του ζεύγους Μπέιλι που το βρήκε και του ιδιοκτήτη της γεωργικής γης. Η αξία του μικροσκοπικού κοσμήματος εκτιμάται, περίπου, στα 150.000 δολάρια.