Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μικρή κουκουβάγια του Πικάσο δημοπρατείται στην Κύπρο



Για κάποιο διάστημα, ανάμεσα στα 25 χρόνια που κράτησε η συνεργασία με τους φημισμένους κεραμίστες του εργαστηρίου Μαντούρα στη Νότια Γαλλία, ο Πάμπλο Πικάσο είχε ως κατοικίδιο μια μικρή κουκουβάγια. Η μούσα και σύντροφός του, Φρανσουά Ζίλο, θυμάται ότι καμιά φορά η κουκουβάγια του έγδερνε τα δάκτυλα και τότε ο  Πικάσο την έβριζε. Παρέμενε, όμως, γοητευμένος από το μυστήριο, νυχτερινό αρπακτικό.


 
 

Η μικρή κουκουβάγια του Πικάσο είχε ύψος σχεδόν 5 ίντσες, όσο δηλαδή και η Petite Chouette που φιλοτέχνησε το 1946, όταν άρχισε τη συνεργασία του με τους κεραμίστες του Μαντούρα.  

Από αυτή τη συνεργασία προέκυψαν περίπου 3500 κεραμικά που σχεδίασε ο Πικάσο και εκτέλεσε το εργαστήριο. Ο Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός είχε ήδη ζωγραφίσει την Γκουέρνικα όταν άρχισε να εξερευνά τις δυνατότητες του πηλού. Το μέσο τον γοήτευε και αυτός το μεταφόρτωνε αντλώντας θέματα από ταυρομαχίες, μυθολογίες, μορφές ζώων και δημιουργώντας αριστουργήματα που άλλαξαν την κεραμική του 20ού αιώνα.


 
 

Η σχεδόν τέλεια σφαιρικότητα της Petite Chouette παραπέμπει στο γυναικείο αρχέτυπο ενώ παρά την παιχνιδιάρική της διάθεση, ο Πικάσο αποκαλύπτει την ενστικτώδη δύναμη αυτού του μυστήριου αρπακτικού της νύχτας.

Η μία από τις 200 Petite Chouette που παρήγαγε σε αριθμημένα αντίτυπα το εργαστήρι της Μαντούρα και φέρουν τη σφραγίδα του εργαστηρίου, είναι ένα από τα συναρπαστικότερα έργα τέχνης που θα δημοπρατηθούν στο Fine Arts Sale της Cypria στις 16 Δεκεμβρίου [Εύρου 14, Στρόβολος Λευκωσίας - Κύπρος].

Το φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria

Η φθινοπωρινή δημοπρασία της Cypria αριθμεί 124 αποκτήματα, από τα οποία τα 112 είναι έργα τέχνης ενώ υπάρχουν και 12 σπάνιοι χάρτες. Η συλλογή αποτελείται από έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 19ο μέχρι και τον 21ο αιώνα  και διακρίνεται για τη σπανιότητα και τον  πλούτο της καθώς συνδυάζει έργα με διαφορετικές τεχνοτροπίες και εκφραστικά μέσα. Εκτός από πίνακες και γλυπτά, η συλλογή παρουσιάζει κεραμικά, χαρακτικά, σκίτσα, λιθογραφίες, ξυλόγλυπτα κ.ά. Η παρουσίαση της συλλογής -η οποία θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Cypria στη Λευκωσία-  θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Τα έργα θα δημοπρατηθούν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου.


 

Αγήνωρ Αστεριάδης  

Στα ακριβά έργα της συλλογής περιλαμβάνονται τα «Νύμφη» και «Βάζο με Λουλούδια» του Χρήστου Καρά, «Αφηρημένη Σύνθεση» του Χριστόφορου Σάββα και «Σπουδή σε Άσπρο» του Πολύκλειτου Ρέγκου.


 

«Βάζο με Λουλούδια» του Χρήστου Καρά  

Παράλληλα, η  συλλογή περιλαμβάνει εντυπωσιακά και σπάνια έργα από σημαντικότατους ζωγράφους και γλύπτες ανάμεσα στους οποίους οι Σπύρος Βασιλείου, Άγγελος Μακρίδης,  Χαράλαμπος Βαλεντίνος, Καίτη Στεφανίδου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Μάρκος Καμπάνης, Ρένος Λοίζου, Ζωή Ζέγγελη, και Ρέα Μπέιλη.