Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μενδώνη: Με αλλαγές θα ανοίξουν θέατρα και κινηματογράφοι το φθινόπωρο



«Σειρά διαρθρωτικών αλλαγών» ώστε να ανοίξουν θέατρα και κινηματογράφοι το φθινόπωρο προανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι μπορούν να ανοίξουν με μειωμένη πληρότητα.

Όπως εξήγησε «θέλει συστηματική οργάνωση σε είσοδο και έξοδο για να τηρηθεί η απόσταση 1,5 μέτρο, μέσα στον οποιοδήποτε κλειστό χώρο θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εισόδου νωπού αέρα και βεβαίως θα καθόμαστε πιο αραία αλλά οικογένειες ή παρέες θα μπορούν να κάθονται δίπλα-δίπλα. Δεν είναι απλό χρειάζεται προσαρμογή».

«Πιστεύω ότι η υπευθυνότητα που έδειξε η κοινωνία θα συνεχιστεί» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Η κυρία Μενδώνη , μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 απάντησε, ακόμα, ότι «δεν αντιμετωπίστηκε διαφορετικά ο πολιτισμός από όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς τομείς αλλά αποκαλύφθηκε μια τεράστια ποικιλομορφία διαφορετικών εργασιακών σχέσεων. Από τον Μάρτιο συνεργαστήκαμε συστηματικά με το υπ. Εργασίας και το ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια προκειμένου η περίμετρος των μέτρων να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους στον τομέα του πολιτισμού».

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» η κυρία Μενδώνη εξήγησε ότι έγινε ανάθεση των παραγωγών στους εποπτευόμενους φορείς. «Από εκεί και πέρα οι φορείς αυτοί συνεργάζονται με την αγορά. Από τον Οκτώβριο θα εγκαινιάσουμε μια πλατφόρμα υποψηφιοτήτων για τον θεσμό αυτό. Φέτος ο στόχος μας ήταν να δώσουμε δουλειά σε όσους ανθρώπους μπορούν να δουλέψουν και αφετέρου να διασφαλίσουμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι για τους πολίτες και τους τουρίστες» διευκρίνισε η Λίνα Μενδώνη.

Επανερχόμενη στις δυσκολίες της νέας πραγματικότητας η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «στους ανοιχτούς χώρους οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι οι ηθοποιοί να κρατούν κάποιες αποστάσεις μεταξύ τους» δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) το οποίο, όπως είπε, «είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει τις Όρνιθες. Όταν τους είπαμε για πρόβες με μάσκα ο σκηνοθέτης είπε ότι προσαρμόζω τη σκηνοθεσία μου ώστε οι ηθοποιοί να έχουν προσωπίδες με μάσκα».

Η κυρία Μενδώνη διαβεβαίωσε τέλος ότι «στις 25 Μαρτίου του 2021 θα είναι έτοιμη η Εθνική Πινακοθήκη, υπήρχε μια καθυστέρηση γιατί έκλεισαν εργοστάσια από τα οποία προμηθευόμασταν πρώτες ύλες».