Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μάς υποδέχεται στον Κήπο του και αυτό το καλοκαίρι για ξεχωριστές βραδιές πολιτισμού



Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Κήπος φωτίζεται και πάλι, όχι μόνο από τους προβολείς της σκηνής, αλλά και από τα χαμόγελά μας. Ξαναζούμε τα ξένοιαστα καλοκαιρινά μας βράδια και ξανανταμώνουμε καθισμένοι στο γρασίδι πάνω σε ψάθες ή μαξιλάρια, με ένα κοκτέιλ στο χέρι, συντροφιά με ελληνικά κομμάτια αλλά και κλασικές μελωδίες που αγαπήσαμε, μαυρόασπρες φιγούρες που μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια και με νοσταλγικές εικόνες από φιλμ του βωβού κινηματογράφου που έγραψαν ιστορία…

Μέγαρο Μουσικής: Ξανανταμώνουμε στον Κήπο για ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες πολιτισμό

Ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες πολιτισμό

Το Μέγαρο αγκαλιάζει και φέτος το ελληνικό τραγούδι, καλωσορίζοντας στη σκηνή του Κήπου τέσσερις ερμηνευτές από διαφορετικές γενιές, αλλά με κοινό σημείο την άμεση και ειλικρινή επικοινωνία τους με το πολυπληθές κοινό τους μέσα από τη μουσική. Έτσι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα δούμε και θα ακούσουμε ζωντανά, σε γνώριμα αλλά και καινούργια τραγούδια, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (8/6), τον Μανώλη Μητσιά (14/6), τον Δώρο Δημοσθένους (28/6) και τη Μαρίνα Σάττι (1/7).

 Μουσική και στην οθόνη

Για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι (9, 23, 30/6 και στις 7/7), θα απολαύσουμε προβολές συναυλιών που άφησαν ιστορία στη κλασική μουσική, παρακολουθώντας στην οθόνη του Κήπου μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της UNITEL, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου, με μεγάλες ορχήστρες, μεγάλους μαέστρους και ερμηνευτές (είσοδος ελεύθερη). Το Μέγαρο επιλέγει τέσσερα λαμπερά διαμάντια από την πλούσια συλλογή της UNITEL, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εξαιρετικά επιτυχημένη μυσταγωγική συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή και της MusicAeterna στους Δελφούς, τον περσινό Ιούνιο.

Τα τέσσερα βίντεο κινηματογραφήθηκαν σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, με πρωταγωνιστές διακεκριμένους μαέστρους (Daniel Barenboim [Nτάνιελ Μπάρενμποϊμ], Sir Simon Rattle [Σερ Σάιμον Ρατλ], Andris Nelsons [Άντρις Νέλσονς]), διάσημους σολίστ (Anne-Sophie Mutter [Άννε-Ζοφί Μούττερ], Yo-Yo Ma [Γιο-Γιο Μα], Cecilia Bartoli [Tσετσίλια Μπάρτολι], Yefim Bronfman [Γέφιμ Μπρόνφμαν]) και συμφωνικά σύνολα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως, μεταξύ άλλων, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw [Κονσέρτχεμπαου] και η Φιλαρμονική της Βιέννης.

Μέγαρο Μουσικής: Ξανανταμώνουμε στον Κήπο για ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες πολιτισμό

Άκληστις Πρωτοψάλτη

Κοντά μας, αυτό το καλοκαίρι, θα είναι και ο Μάνος Κιτσικόπουλος, ένας σολίστ που επενδύει κλασικά αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική από πιάνο, είτε παίζοντας γνωστά κομμάτια είτε αυτοσχεδιάζοντας. Μετά την επιτυχία του «Θωρηκτού Ποτέμκιν» και του «Sunrise» [«Αυγή»], ο αγαπημένος πιανίστας στρέφει το ενδιαφέρον του στον θρυλικό «Νοσφεράτου» του Murnau [Μούρναου] (17/6). Μια «συμφωνία τρόμου», όπως λέει και ο υπότιτλος του φιλμ, μια ταινία-ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, που βγήκε στις αίθουσες πριν από 100 χρόνια.

Λίγες μέρες αργότερα (21/6, είσοδος ελεύθερη), δίνουμε ραντεβού στον Κήπο για τη Γιορτή της Μουσικής, όπου θα συναντήσουμε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το συγκρότημα Κρουστών Τύπανα και νέους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στις Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις ακροάσεις του Μεγάρου.

«Καραγκιόζης» μετά μουσικής

Άλλη μία πρωτιά, τον Ιούλιο, στον Κήπο του Μεγάρου, με τον αγαπημένο σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά και τον θίασό του να στήνουν τον μπερντέ τους στον Κήπο, όπου θα ανεβάσουν την κλασική παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος», με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή μουσική (4, 5, 11, 12/7). Ελάτε «να φάμε, να πιούμε και νηστικοί να κοιμηθούμε»!

Μέγαρο Μουσικής: Ξανανταμώνουμε στον Κήπο για ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες πολιτισμό

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 Το ελληνικό τραγούδι στον Κήπο

Η Άκληστις Πρωτοψάλτη, με τρία καινούργια τραγούδια («Νικητές-χαμένοι», «Φως», «Μείναμε άνθρωποι») αλλά και με νέες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών της που έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στην ελληνική δισκογραφία, έρχεται στον Κήπο στις 8/6 για να φωτίσει τα βράδια μας με το λαμπερό ηχόχρωμα της φωνής της. Τη συντροφεύουν οι μουσικοί Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Παντελής Ντζιάλας (κιθάρες), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο). Στην ηχοληψία, ο Ζαχαρίας Σταμούλος και στους φωτισμούς, ο Δημήτρης Λάιος.

«Πενήντα χρόνια χρυσάφι» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Μανώλη Μητσιά (14/6), ο οποίος θα μοιραστεί μαζί μας μεγάλες επιτυχίες της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας, έχοντας συνοδοιπόρους του τους μουσικούς της ορχήστρας του. Μια κιβωτός τραγούδια, μια μαγική διαδρομή στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δήμου Μούτση, του Μάνου Λοΐζου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Θάνου Μικρούτσικου και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών, αλλά και στους στίχους και στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Γιάννη Ρίτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου, της Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Συμπαραγωγή: CRICOS Cultural Events – MMA.

Μέγαρο Μουσικής: Ξανανταμώνουμε στον Κήπο για ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες πολιτισμό

Μανώλης Μητσιάς

«Υenna» τιτλοφορείται το άλμπουμ της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο, αλλά και η βραδιά που έχει ετοιμάσει η πολύπλευρη τραγουδίστρια, μαζί με την μπάντα της, για να υποδεχτεί το καλοκαίρι στον Κήπο του Μεγάρου (1/7). Σε αυτό το σύγχρονο μουσικό «πανηγύρι», η Μαρίνα Σάττι θα συνδυάσει τα νέα της κομμάτια και με άλλα, πολύ γνωστά της, που έχουν αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Μουσική χωρίς σύνορα που ενώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε γενιάς από μια καλλιτέχνιδα, η οποία μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, αλλά και urban και λυρική και παραδοσιακή. Συμπαραγωγή: PROSPERO – ΜΜΑ.


Μαρίνα Σάττι