Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Mascha Kaléko - Google Doodle: Η ιστορία πίσω από την Πολωνή ποιήτρια



Την Πολωνή ποιήτρια Mascha Kaleko (Μάσα Καλέκο) τιμά με το σημερινό της Doodle η Google.

Η ίδια αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του '30. Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία, από Εβραίους γονείς, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία. Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Η Kaleko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große». Στο έργο της Καλέκο συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και μέσω σατιρικών στίχων εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

kaleko_mascha

Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ,  εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της. Η Mascha  Kaleko άφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1975 στη Ζυρίχη.