Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου οραματιστή



Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 15 Ιανουαρίου 1929. Η αμερικανική πρεσβεία και το προξενικό τμήμα στην Αθήνα, το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου λόγω ταυ εορτασμού των Γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Η Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι ομοσπονδιακή αργία που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου. Την Ημέρα αυτή εορτάζονται τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τιμάται η κληρονομιά του. Στις 2 Νοεμβρίου 1983, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο ανακηρύχθηκε η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου ως Ημέρα Martin Luther King Jr. Για πρώτη φορά η Ημέρα αυτή εορτάστηκε έπειτα από τρία χρόνια, το 1986 και φέτος είναι ο 33ος εορτασμός.

Σχεδόν πριν από πενήντα ένα χρόνια, το απόγευμα της 4ης Απριλίου 1968, ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που είχε «ένα όνειρο» να τερματιστούν οι φυλετικές διακρίσεις, δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί καθώς σχεδίαζε την «Πορεία των Φτωχών» προς την Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται πως το 1964 απονεμήθηκε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες του για τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Αργά ή γρήγορα όλοι οι άνθρωποι του κόσμου θα πρέπει να ανακαλύψουν έναν τρόπο να ζουν μαζί με ειρήνη» και «η ειρήνη είναι πιο πολύτιμη από τα διαμάντια ή το ασήμι ή τον χρυσό» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον δωδεκάλεπτο λόγο που εκφώνησε στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 10 Δεκεμβρίου 1964, κατά την τελετή απονομής.

«Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ονειρευόταν ότι όλοι οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα κρίνονταν από τις προσωπικές τους αξίες και όχι από το χρώμα του δέρματός τους. Τον Απρίλιο του 1968 δολοφονήθηκε από λευκό ρατσιστή. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε λάβει το Βραβείο Ειρήνης για τη μη βίαιη εκστρατεία κατά του ρατσισμού» σημειώνεται στην ιστοσελίδα για τα βραβεία Νόμπελ και προστίθεται πως το 1963, 250.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, όπου ο Κινγκ εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο»».