Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Το μακάβριο έκθεμα από το 1821 στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής



Μια επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι πάντα ένα ταξίδι στο χρόνο, σε έναν πολιτισμό ή στην ιστορία. Ειδικά για τη επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα θα βρει κανείς πολλά εκθέματα, κειμήλια ακόμη και ζωγραφιές σε πολλά μουσεία της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ή αλλιώς στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής. Εκεί υπάρχουν θησαυροί που δεν θα δεις φυσικά αλλού.

 Σε αυτό λοιπόν το μουσείο στην καρδιά της Αθήνας θα θαυμάσεις πολλά εκθέματα μεταξύ των οποίων και τη στολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά και μια μεγάλη συλλογή όπλων. Για παράδειγμα εκεί θα δεις το όπλο του Αθανάσιου Διάκου και άλλα καριοφίλια. Μεταξύ άλλων, όμως, υπάρχει και ένα μακάβριο έκθεμα. Βρίσκεται στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα τρία νησιά που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο το ’21 και είναι οι Σπέτσες, η Ύδρα και τα Ψαρά.
 
Το μακάβριο έκθεμα στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής

Παλαιά Βουλή - ΜουσείοΕκεί, λοιπόν, σε ένα αγγείο με σχήμα αμφορέα υπάρχει η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη! Ανάμεσα σε μινιατούρες ελληνικών και τούρκικων πλοίων που ξαναζωντανεύουν τις περίφημες ναυμαχίες.

Πού βρίσκεται η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη - AgrinioTimes.gr

 
 Η καρδιά του μπουρλοτιέρη και θρυλικού αγωνιστή του 1821 αφαιρέθηκε από τη σορό του από τον γιατρό Ιωάννη Ζωχιό και φυλάχτηκε με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους. Ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος φιλοτέχνησε τη λήκυθο και τη μαρμάρινη λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μεταφέρθηκε το 1933 ώστε να μετατραπεί σε προσκύνημα των νεότερων γενεών. Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξανδρείας. Τόποι που μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος. Στο επάνω μέρος στημένο το άγαλμα της Νίκης και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη».
Το Μουσείο στην Παλαιά Βουλή είναι από αυτά τα μουσεία που πραγματικά η βόλτα δεν είναι ποτέ βαρετή. Ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία υπό… του βλέμματος των οπλαρχηγών του ’21.