Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 -
Ξάστερος ουρανός

22 °C

Σήμερα, 17. Σεπτεμβρίου 2019

Λούβρο του Άμπου Ντάμπι: Έκθεση με έργα των Ρέμπραντ και ΒερμέερΤο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σπάνιους πίνακες των ολλανδών ζωγράφων Ρέμπραντ και Βερμέερ κατά τη διάρκεια της πρώτης έκθεσης του 2019.

 

Πρώτο μουσείο που φέρει το όνομα του Λούβρου εκτός Γαλλίας, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι θα εγκαινιάσει το 2019 με την έκθεση «Ρέμπραντ, Βερμέερ και η ολλανδική Χρυσή Εποχή: Αριστουργήματα από τη Συλλογή Λέιντεν και το Μουσείο του Λούβρου».

Η έκθεση θα αποτίσει φόρο τιμής στη Σχολή των fijnschilders (σε ελεύθερη απόδοση «λεπτών ζωγράφων») του Λέιντεν.

«Ο Ρέμπραντ είναι ένας δεξιοτέχνης της Χρυσής Εποχής. Είναι μια παγκόσμια ιδιοφυΐα, που συνδέεται με τον κόσμο» δήλωσε ο Μανουέλ Ραμπατέ, διευθυντής του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι.

Ανάμεσα στους 95 πίνακες που θα εκτεθούν από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαΐου περιλαμβάνονται η ελαιογραφία «Νεαρή γυναίκα στο βιργινάλι» του Βερμέερ από τη Συλλογή Λέιντεν και ο πίνακας του Ρέμπραντ «Σπουδή κεφαλής νεαρού άνδρα» (χρονολογείται γύρω στο 1655 και απεικονίζει το Χριστό).

Κατά την ολλανδική Χρυσή Εποχή (1584-1702) η Ολλανδία κυριαρχούσε στο παγκόσμιο εμπόριο, ο δε πλούτος της χώρας επέτρεψε στους νέους αστούς να παραγγέλλουν πολλούς πίνακες, πορτραίτα και τοπία, αλλά και να αποστασιοποιηθούν από τα προσφιλή στην ιταλική Αναγέννηση θρησκευτικά θέματα.

Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι εγκαινιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια το Νοέμβριο του 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν.

Ιδρύθηκε ως «ένα παγκόσμιο μουσείο που υμνεί την ανταλλαγή των πολιτισμών και την ανεκτικότητα».

Βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, ένα τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη, λίγο έξω από το Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.