Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λουδοβίκος των Ανωγείων: Πως αποχαιρέτησα στο Παρίσι το φίλο μου Βαγγέλη Παπαθανασίου



Ο "παγκόσμιος" Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, τιμημένος με βραβείο Όσκαρ, βρίσκεται από τις αρχές Ιουνίου στην "αγκαλιά της γης" που αγάπησε ως δεύτερη πατρίδα του, το Παρίσι.

Είχε "ταξιδέψει" ξαφνικά στο σύμπαν που τόσο επίσης αγάπησε, γεμίζοντας θλίψη τους πολυάριθμους φίλους και θαυμαστές του, μάλλον αναπάντεχα, χωρίς προειδοποίηση. Το διαστρικό ταξίδι όμως του Βαγγέλη Παπαθανασίου είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όταν έγραφε τη μουσική για τη ΝΑΣΑ, ντύνοντας τα ντοκιμαντέρ για την εξερεύνηση του διαστήματος με ένα όμως προσανατολισμό. Την επιστροφή της ψυχής του στην πατρίδα του την Ελλάδα.

 Ένας από τους πολύ καλούς φίλους του ήταν και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (Γιώργος Δραμουντάνης).

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων βρέθηκε στο ιστορικό Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ στο Παρίσι για να αποχαιρετήσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον αγαπημένο του φίλο Βαγγέλη και περιέγραψε με συγκίνηση στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη τα όσα έζησε στο "ύστατο χαίρε".Σε αυτό το χώρο, τον οποίο περιέγραφε αναλυτικά στους «Άθλιους» ο Βικτόρ Ουγκό και αναδείκνυε με κάθε τρόπο στα βιβλία του ο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, έγινε στις 3 Ιουνίου η κηδεία του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε κλειστό κύκλο φίλων, ανάμεσά τους ο Λουδοβίκος.

Με συντροφιά το μαντολίνο του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ζήτησε από τη σύζυγο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη να τον αποχαιρετήσει με τους στίχους ενός τραγουδιού του, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

 Μεγάλη συγκίνηση από τα λόγια του αποχαιρετισμού

Ο Κρητικός τραγουδοποιός και καλός φίλος του Παπαθανασίου λέγοντας αυτό το τραγούδι - μοιρολόι του αποχαιρετισμού έκανε τους παραβρισκόμενους, ανάμεσά τους και ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι και άλλοι γνωστοί του παγκόσμιου στερεώματος, να ξεσπάσουν σε λυγμούς, άσχετα εάν δεν καταλάβαιναν Ελληνικά. Φρόντισαν όμως να μεταφράζουν τα λόγια στα Γαλλικά.

Ο Λουδοβίκος προσκυνώντας στη συνέχεια το φέρετρο φρόντισε να αφήσει πάνω μία ασημένια λύρα, ένα κόσμημα από Κρητικό τεχνίτη ως δείγμα αποχαιρετισμού, το γνωστό κέρμα που έστελναν οι Αρχαίοι στον βαρκάρη στον Αχέροντα...

Στην εκπομπή, ανέφερε τους στίχους από εκείνο το μοιρολόι με το οποίο αποχαιρέτησε τον καλό του φίλο που γνώρισε από την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "EL GRECO" την οποία ο Βαγγέλης Παπαθανασίου "έντυσε" με τη μουσική του.

Το τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων στην κηδεία του Βαγγέλη Παπαθανασίου:

"Χωρίς αποσκευές γυρίζω απ΄ το ταξίδι της ζωής, με την καρδιά γεμάτη δρόμους, ακούραστος προσκυνητής.

Είδα σοφούς ν΄απορούνε και απλούς ανθρώπους να απατούν, για το χορτάρι που ανεβαίνει ακόμη και όταν το πατούν.

Το πιο κουραστικό ταξίδι το έκανα μέσα μου βαθιά, βρήκα δεν βρήκα και ΄γω το ξέρω πετώντας πάνω από τη φωτιά.

Κάποτε πήγα να λυγίσω και είδα τον Αλεξανδρινό να δείχνει με το χέρι την Ιθάκη...ατελείωτο προορισμό.

Χωρίς αποσκευές γυρίζω απ' το ταξίδι μιας ζωής, χωρίς αποσκευές θα φύγω στο τέλος τούτης της γιορτής..."

ekriti.gr/