Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ιταλία. Εργάτες βρήκαν άγαλμα του Ηρακλή κατά τη διάρκεια εργασιών σε ρωμαϊκό υπόνομο..



Εργάτες οικοδομών ανακάλυψαν ένα μαρμάρινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα ντυμένου Ηρακλή, ενώ επισκεύαζαν ένα ρωμαϊκό υπόνομο.

«Αμφιβάλλω ότι κάποιος περίμενε ένα τέτοιο εύρημα κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε στην εφημερίδα Miami Herald η Jane Draycott, αρχαιολόγος και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. “Μια ωραία έκπληξη ανάμεσα στα λύματα!”

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε κοντά στο διάσημο Appian Way, έναν από τους παλαιότερους δρόμους της αρχαίας Ρώμης, κατά τη διάρκεια προσπαθειών επισκευής ενός παλιού αγωγού λυμάτων κάτω από το Scott Park, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook από το Αρχαιολογικό Πάρκο Appia Antica. Η κατάρρευση του σωλήνα είχε προκαλέσει την εμφάνιση επικίνδυνων καταβόθρων στην περιοχή.

Τον Ιανουάριο – αρκετούς μήνες μετά το έργο επισκευής – το άγαλμα εμφανίστηκε μπροστά στους εργάτες καθώς μια μπουλντόζα έβγαζε τους παλιούς αγωγούς. «Αμεσα παρενέβη ένας αρχαιολόγος που επέβλεπε το έργο».

Η προέλευση του αγάλματος είναι ένα μυστήριο. Πιθανότατα ήταν θαμμένο κάτω από το Scott Park, όταν κατασκευαζόταν ο υπονόμος στις αρχές του 20ου αιώνα, λέει η Francesca Romana Paolillo, αρχαιολόγος του πάρκου.

«Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε αρχαιολογικός έλεγχος, οπότε θα μπορούσε να συμβεί». «Έχουμε μεταφέρει τώρα το εύρημα στην αποθήκη και εξετάζουμε διάφορες υποθέσεις για να ανακατασκευάσουμε την προέλευση και τη χρονολόγησή του».

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του αρχαιολογικού πάρκου, το άγαλμα πιθανότατα απεικονίζει έναν άνδρα ντυμένο Ηρακλή, τον ήρωα της ελληνορωμαϊκής μυθολογίας, λόγω της παρουσίας ενός ρόπαλου και μιας κόμμωσης από δέρμα λιονταριού.

Το πρόσωπο του αγάλματος δεν μοιάζει με τον Ηρακλή, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μοιάζει με κάποιον άλλο: τον Δέκιο, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που κυβέρνησε από το 249 έως το 251 μ.χ.

«Σίγουρα το πρόσωπο δεν μοιάζει με τυπικές απεικονίσεις του Ηρακλή και θα ήταν λογικό για τον Δέκιο να ενδιαφέρεται για αυτό το είδος αναπαράστασης λόγω της θρησκευτικής του πολιτικής, τονίζοντας τη σημασία της σχέσης της Ρώμης με την παραδοσιακή λατρεία των θεών». λέει ο Ντέιβιντ Πότερ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Λόγω της αραιής γενειάδας και των ρυτίδων του, το άγαλμα φαίνεται παρόμοιο με τα επίσημα πορτρέτα του Δέκιου, ο οποίος ήταν γνωστός για τον πρώτο οργανωμένο διωγμό των χριστιανών σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.