Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ισραήλ: Εντυπωσιακή πόλη 5.000 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη



Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, οι οποίοι έφεραν στο φως τα ερείπια μίας πόλης 5.000 ετών, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη που έχει εντοπισθεί στην περιοχή όπου πραγματοποιούν ανασκαφές για πάνω από δυόμισι χρόνια, με τη συμμετοχή 5.000 εφήβων και εθελοντών.


 
 

Η περιοχή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου. Στην πόλη υπολογίζεται ότι έμεναν 6.000 άτομα και είχε ρυμοτομημένους δρόμους, γειτονιές, ναό, και οχυρώσεις. Ένας ακόμη παλαιότερος οικισμός, ηλικίας 7.000 ετών, εντοπίστηκε κάτω από την πόλη. Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη στην περιοχή από εκείνη την εποχή.   

 


 

Ειδώλιο που βρέθηκε με τις λεπτομέρειές του σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες

«Πρόκειται για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του χαλκού στην περιοχή μας: μία κοσμοπολίτικη πόλη, με πολεοδομικό σχέδιο, όπου ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι», ανέφεραν οι επικεφαλής της ανασκαφής σε δήλωσή τους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η περιοχή αλλάζει δραματικά ό,τι ξέρουμε για τον χαρακτήρα της περιόδου και την αυγή της αστικοποίησης του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 


 

 

 

Λεκάνη λαξευμένη σε πέτρα, πιθανότατα οι κάτοικοι της πόλης τη χρησιμοποιούσαν κατά τις θρησκευτικές τελετές

Η πόλη, γνωστή ως En Esur, καταλαμβάνει 0,65 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγεθός της είναι περίπου διπλάσιο από ανάλογες πόλεις που βρέθηκαν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, στον σχεδιασμό της πόλης είχαν προβλεφθεί οι δημόσιοι χώροι και τα σπίτια, οι δρόμοι και τα σοκάκια. 


 

 

 

Εθελοντές και μαθητές συμμετέχουν στις ανασκαφές

Ανάμεσα στα ευρήματα, που ανέρχονται περίπου σε τέσσερα εκατομμύρια, υπάρχουν σπάνια ειδώλια ανθρώπων και ζώων, κομμάτια πήλινων αγγείων και διάφορα εργαλεία, μερικά από τα οποία προέρχονται από την Αίγυπτο. Καμένα οστά ζώων αποδεικνύουν τη διενέργεια τελετών στην περιοχή.  


 

 

 

Εδώλια ζώων και ανθρώπων που αποκαλύφθηκαν στον ναό της πόλης

Οι κάτοικοι της περιοχής, που πιθανότατα εγκαταστάθηκαν εκεί για τις δύο πηγές νερού, την εύφορη γη και την εγγύτητα στους εμπορικούς δρόμους, ζούσαν από την καλλιέργεια της γης και το εμπόριο.