Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει την επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης του ανθρώπου



«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» ήταν τα λόγια του Αμερικανού Αστροναύτη του Αpollo 11 Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στη Σελήνη. 

Αυτή η φράση, και η συγκλονιστική εικόνα που τη συνόδευε, έκανε τον γύρο της Γης μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων, που μετέδιδαν ζωντανά –και με καθυστέρηση μικρότερη του 1 δευτερολέπτου– σε εκατομμύρια ανθρώπους, το ιστορικό αυτό επίτευγμα. Την ημέρα εκείνη, το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969.

Πενήντα χρόνια μετά, η NASA αλλά και φίλοι της επιστήμης και της τεχνολογίας ανά τον κόσμο γιορτάζουν την αυτή επέτειο.

Είναι μία μοναδική ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο ανθρώπινος πολιτισμός για να κατακτήσει την Σελήνη, αλλά και να δούμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα από τους Διαστημικούς Οργανισμούς, τα Ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια να γνωρίσουμε το Σύμπαν που μας περιβάλλει.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την επέτειο αυτή προσκαλεί τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μια μεγάλη γιορτή, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου.  Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και ώρα 19:00, με καλεσμένους  σπουδαίους Έλληνες Επιστήμονες, που εργάζονται σε επιτελικές θέσεις της ΝΑSΑ και της ESA.


 
 

Πρόκειται για τους:

- Δρα Σταμάτη Κριμιζή,

- Δρα Θανάση Οικονόμου,

- Δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου,  καθώς και τον

- Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη.

Το πάνελ θα συντονίσει ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας που, ως ανταποκριτής, βρέθηκε στο Ακρωτήριο Canaveral για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του Apollo 11.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση. Η προβολή αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Την βραδιά αυτή, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στην εκδήλωση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 18:15 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία από τα 220 δελτία που θα διατεθούν. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω, και ενήλικες.


 
 

Για την περιήγηση στην έκθεση καθώς και τη συμμετοχή στην αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση. Σημειώνεται, επίσης, ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι–οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.