Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

16 °C

Σήμερα, 9. Δεκεμβρίου 2021

«Η Ναυμαχία που καθόρισε την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης»Με αφορμή την επέτειο -στις 20 Οκτωβρίου- της ναυμαχίας που καθόρισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΑΥΣ, διοργανώνει και προτείνει μια σειρά από δράσεις για το κοινό [λεωφ. Συγγρού 387,  Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11].

 


 
 

Α. Επίσκεψη στην έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα»      

 

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά 125 πρωτότυπα τεκμήρια μοναδικής ιστορικής αξίας που μαρτυρούν τον αγώνα των Ελλήνων στην θάλασσα και να γνωρίσει  την Ναυμαχία του Ναυαρίνου μέσα  από σπάνια πρωτότυπα τεκμήρια, εντυπωσιακές ψηφιακές εφαρμογές VR και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πλοίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΑΥΣ, καθώς και σχετικά βίντεο. Είσοδος ελεύθερη. 

 


 
 

Β. Εικονικό Μουσείο: «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου… αλλιώς!»

 

Το εικονικό Μουσείο για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και περιμένει  το κοινό για να σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η Ναυμαχία. Όπου κι αν βρίσκεται κανείς, το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής, ένα τάμπλετ ή  κινητό  και σύνδεση στο Ίντερνετ.  

 


 
 

Γ. Podcast: «Οι Ναυτικές Εκστρατείες του Αγώνα»

 

Η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας και επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης Τζελίνα Χαρλαύτη αναδεικνύει τους τρόπους διεξαγωγής πολέμου στη θάλασσα και την ποικιλότροπη συμβολή των ναυτότοπων στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Κάνει ακόμα μία εκτενή αναδρομή στις ναυτικές εκστρατείες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και ολοκληρώνει την αφήγηση με την καθοριστικής σημασίας ναυμαχία του Ναυαρίνου.   Τα podcasts πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» και διοργανώνονται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.


 
 

Η επίσκεψη γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς επίσκεψης του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.