Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η μεγαλύτερη φουάρ σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως ακυρώνεται εξαιτίας της πανδημίας



Η Art Basel, η μεγαλύτερη φουάρ σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως ανακοίνωσε πως φέτος θα ματαιωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.  Αρχικά είχε αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά οι υπεύθυνοι ακύρωσαν και επισήμως το καλλιτεχνικό γεγονός, εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των επισκεπτών.

«Με θλίψη ανακοινώνουμε πως η Art Basel του 2020 ακυρώνεται. Αυτοί είναι ταραχώδεις καιροί με προκλήσεις και σας ευχόμαστε τα καλύτερα, έως ότου μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά», έγραψαν οι διοργανωτές στο Twitter.


 
 

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες γκαλερί από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στις διοργανώσεις της που διεξάγονται στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ. «Πιστεύουμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να εστιάσουμε στην επόμενη χρονιά, ώστε να εξασφαλίσουμε μία διοργάνωση εξαιρετικής ποιότητας σε διεθνές επίπεδο, όπως περιμένει και ο κόσμος της τέχνης».   «Αν και είμαστε απογοητευμένοι που δεν θα υποδεχτούμε τις διεθνείς κοινότητες τέχνης και σχεδίου στη Βασιλεία τον Σεπτέμβριο, μαζί με τους συνεργάτες μας αναγνωρίζουμε την υπευθυνότητα πίσω από αυτή την απόφαση», δήλωσε η CEO του Design Miami, Τζεν Ρόμπερτς.  


 
 

«Σύντομα ιδιοφυείς σχεδιαστές, καλλιτέχνες, γκαλερίστες, συντηρητές και συνεργάτες, οι οποίοι κάνουν την φουάρ εφικτή, θα ξανασυναντηθούν. Στο μεσοδιάστημα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα δίκτυά μας.»   Η φουάρ είχε αρχικά αναβληθεί αλλά μετά τις συστάσεις της ελβετικής κυβέρνησης, σε συνεννόηση και με τους υπεύθυνους στο Μαϊάμι, αποφασίστηκε η οριστική ματαίωσή της. Η επόμενη φουάρ είναι προγραμματισμένη για τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 2021. Παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί και από την Μπιενάλε της Βενετίας.   Η Art Basel ιδρύθηκε το 1970 από τους γκαλερίστες Ernst Beyeler, Trudl Bruckner και Balz Hilt και πέρυσι, η διοργάνωση της Βασιλείας με επικεφαλής τον Marc Spiegler, είχε συγκεντρώσει 93.000 επισκέπτες σε διάστημα έξι ημερών.  


 
 

Συνολικά συμμετείχαν 290 γκαλερί από 35 χώρες, παρουσιάζοντας τα έργα 4.000 καλλιτεχνών. Διεθνείς συλλέκτες, εκπρόσωποι 400 Μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και σπουδαστές τέχνης είχαν συναντηθεί στη διοργάνωση όπως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συμβεί και την επόμενη χρονιά.