Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η ιστορία και τα μυστικά του Πανάγιου Τάφου σε 3-D. Παγκόσμια αναγνώριση του έργου του ΕΜΠ μέσω του National Geographic. (βίντεο)



Άνοιξε χθες στην Ουάσινγκτον τις πύλες της για το κοινό η έκθεση του National Geographic για τον Πανάγιο Τάφο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2018 να "μεταφερθούν" στην Ιερουσαλήμ και να ανακαλύψουν  τη συναρπαστική ιστορία και τα μυστικά του Παναγίου Τάφου σε μια εντυπωσιακή 3-D εμπειρία.

της Πέπης Οικονομάκη

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται στην ιστορική αποκατάσταση που διεξήχθη από την διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών το Πολυτεχνείο πρωταγωνιστεί στην πρώτη γραμμή της τεχνογνωσίας για την προστασία μνημείων και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στο Μουσείο του National Geographic παραβρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου,  η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου και η υπόλοιπη ομάδα του έργου.

Στην φωτογραφία η ΥΠΠΟΑ Λυδία Κονιόρδου με την ομάδα του έργου στον Πανάγιο Τάφο. Η Καθ. ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ και ο Καθ. ΕΜΠ Ανδρέας Γεωργόπουλος, μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας, ο κ. Βασίλης Ζαφείρης, επικεφαλής του ελληνικού συνεργείου αποκατάστασης, ο  Νίκος Μορόπουλος, Project Manager μαζί με την εκπρόσωπο της Aegean Airlines κ. Σταυρούλα Σαλούτση, τον Πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής που στήριξαν το έργο. Επίσης ο Έλληνας Πρέσβυς στις ΗΠΑ κ. Χ. Λαλάκος καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και η Ομάδα του National Geographic που διέδωσαν την είδηση για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου και που σχεδίασαν και υλοποίησαν την έκθεση που άνοιξε τις πόρτες της στο παγκόσμιο κοινό.

 Tomb of Christ

         Η Διεπιστημονική Ομάδα του Έργου, αποτελούμενη από τους Καθηγητές ΕΜΠ κ.κ. Α. Μοροπούλου, Εμμ. Κορρέ, Α. Γεωργόπουλο, Κ. Σπυράκο και Χ. Μουζάκη, είχε οργανώσει με επιλεγμένα δεδομένα το επιστημονικό τμήμα της έκθεσης όπου παρουσιάζεται όλη η διεπιστημονική τεχνογνωσία και η υψηλή τεχνολογία που εφάρμοσε το Ε. Μ. Πολυτεχνείο στην μελέτη και στην επιτυχημένη εφαρμογή της στο έργο.

Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, στην ομιλία της στην επίσημη έναρξη της έκθεσης, υπογράμμισε ότι η μεγάλη επιτυχία του έργου συνίσταται όχι μόνο στην τεχνολογική πρωτοπορία του ΕΜΠ αλλά και στην ανάδειξη των αξιών του μνημείου, που οδήγησε στην συνύπαρξη των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων μετά από 200 χρόνια αλλά και στην οικουμενική συσπείρωση που δημιουργήθηκε.

Η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε και την προγραμματιζόμενη σε συνεργασία με το ΕΜΠ έκθεση για το μνημείο και το έργο στον Πανάγιο Τάφο από 21/5 έως 26/10/18 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα.