Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Η αμερικανίδα σκηνοθέτης μιλά για την ταινία με θέμα τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως που θα γυριστεί στην Ελλάδα με διεθνές καστ ηθοποιώνΗ σκηνοθέτης της ταινίας “ Man Of God” εξηγεί γιατί αποφάσισε να κάνει τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου κινηματογραφικό έργο, με συμμετοχή Ελλήνων και Ξένων ηθοποιών, ενώ αναφέρεται σε όλες τις στιγμές που έζησε κατά την διαδρομή της μέχρι αυτή την απόφαση.

Τα ταξίδια της στην Ελλάδα και κυρίως στην Αίγινα, οι επαφές της με Μοναχούς σε Ελλάδα και Αμερική την βοήθησαν όπως λέει η ίδια να φτάσει στην απόφαση να τολμήσει να γράψει το σενάριο για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου.

Η αμερικανοσερβίδα σκηνοθέτης διάλεξε την Ελλάδα για τα γυρίσματα και σκέφτηκε πολύ πριν την επιλογή των ηθοποιών όπως λέει στο Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Ορθοδοξία (www.ope.gr)

Είχατε σχέση με την εκκλησία από μικρή; Οι καταβολές σας βοήθησαν στην εξέλιξή σας;

Γεννήθηκα στο Βελιγράδι από Σέρβους γονείς. Δεν συνηθίζαμε να πηγαίνουμε στην εκκλησία όσο θυμάμαι τον εαυτό μου .
Όταν έπρεπε να παλέψω για μια καλύτερη ζωή, ζήτησα από τον Θεό να με προστατεύσει και να με καθοδηγήσει σωστά στη διαδρομή μου.
Παρόλο που πίστευα στον Θεό, δεν ήξερα ούτε ποιος ήταν ο Ιησούς Χριστός, ποια ήταν η Παναγία, ουσιαστικά δεν ήξερα τίποτα για την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
Ήμουν 17 ετών όταν πήγα στην Αμερική και μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου στην ηλικία των 25 ετών στο Λος Άντζελες, ανακάλυψα την Ορθόδοξη Πίστη και η Εκκλησία έγινε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

Πως αρχίσατε να σκέφτεστε την συγγραφή σεναρίου που αφορούσε τη ζωή ενός Αγίου ;

Καθώς ήμουν νέα στην Εκκλησία άρχισα να διαβάζω πολλά βιβλία για τους Αγίους και να ψάχνω, να μελετώ και αυτό μου έδωσε δύναμη, θάρρος και πίστη να ζήσω και να πολεμήσω.
Παρόλο που μου άρεσε να διαβάζω γι ‘αυτούς, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα έκανα μια μέρα ταινία για έναν Άγιο.
Έγραψα σενάρια και ήθελα να κάνω ταινίες για να μοιραστώ το φως, να δώσω ελπίδα στους ανθρώπους, μέσα από τον βίο των Αγίων μέσω του κινηματογράφου, να βοηθήσω εκείνους που υποφέρουν, αλλά δεν είχα ποτέ μια ιστορία για έναν Άγιο στο μυαλό μου, ώστε να φτιάξω μια ταινία.
Το καλοκαίρι όμως του 2012 διάβασα για τον Άγιο Νεκτάριο. Αυτόν τον μεγάλο Άγιο που πραγματικά έχει επηρεάσει με το βίο του πολύ κόσμο, τον θαυματουργό αυτόν άγιο που επηρέασε και τη δική μου ζωή.

Τι σας έλκυσε στον βίο του Αγίου Νεκταρίου;

Όπως και κάθε άλλη ιστορία για τον βίο ενός αγίου, ήταν μια όμορφη και δυνατή ιστορία, αλλά υπήρχε κάτι για την ιστορία αυτού του Αγίου που αντήχησε μέσα μου, υπήρχε κάτι που με επηρέασε σε πολύ προσωπικό επίπεδο και έπρεπε να το μοιραστώ και σκέφτηκα ότι τον βίο του θα μπορούσαμε να τον κάνουμε μια καλή, δυνατή ταινία, που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο ειδικά στις εποχές που ζούμε.

Το καλοκαίρι του 2013 επισκέφτηκα την Ελλάδα και το Μοναστήρι του στην Αίγινα με μια σύνοψη της ιστορίας και προσευχήθηκα στον άγιο και του ζήτησα να την ευλογήσει.

Επιστρέφω στην Αίγινα ξανά το 2014 με χειρόγραφο το σενάριο και έκανα ακριβώς το ίδιο.

Το 2015 είπα στον Γέροντα Παϊσιο και στον Γέροντα Εφραίμ της Μονής του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα ότι ήθελα να κάνω μια ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο.

Με την ευλογία τους ήρθα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 και άρχισα να δουλεύω στην ταινία με άλλη δύναμη και με την πεποίθηση ότι ο Άγιος θα με βοηθήσει να φτάσω ως το τέλος.

Πως αρχίσατε να στήνετε την παραγωγή ; Ήταν εύκολο να προσεγγίσετε σχετικά πρόσωπα για την κινηματογραφική παραγωγή που θα είχε θέμα θρησκευτικό;

Εκείνη την εποχή είχαμε προσεγγίσει έναν θαυμάσιο ηθοποιό και φίλο τον Rade Serbedzija να παίξει το ρόλο του Αγίου Νεκταρίου σαν πρώτη σκέψη αλλά ήμουν ακόμη σε αναζήτηση.
Καθώς ξεκίνησα το ταξίδι μου στην Ελλάδα, ο ηθοποιός Μάνος Γαβράς με γνώρισε στον Έλληνα Παραγωγό Κώστα Λαμπρόπουλο και ο Κώστας μπήκε στην ομάδα κι εκείνος το 2017.
Αυτή η ομάδα που θα δουλέψει την ταινία πρέπει να έχει κι Έλληνες, οι οποίοι είναι μεγαλωμένοι με την Ορθόδοξη Πίστη, ξέρουν και ευλαβούνται του Αγίους , τα Θεία, ξέρουν τι σημαίνουν οι εικόνες και τα λείψανα  στην ζωή των πιστών, πως οι άνθρωποι παρακαλούν και προσεύχονται στους Αγίους, πως επηρεάζονται και εμπνέονται από το βίο τους και πως καθοδηγούν την ζωή τους μέσα από την ομολογία αυτών των αγίων αλλά κυρίως πως ταπεινώνονται , μετανοούν, δακρίζουν.
Δε θα μπορούσα λοιπόν να μην έχω επιλέξει κι Έλληνες για την ομάδα παραγωγής αλλά και για το κάστ των ηθοποιών.

Πόσο εύκολα χρηματοδοτεί κάποιος ένα θρησκευτικό έργο;

Αρχικά προσπαθήσαμε να πάρουμε χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με τη Σερβία και την Κροατία να είναι συμπαραγωγοί, αλλά δυστυχώς το GFC αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την ταινία ίσως το θέμα δεν τους ενέπνεε αλλά δεν θα το κρίνω εγώ αυτό τώρα.

Τέλος, πήραμε ιδιωτική χρηματοδότηση την οποία θα ανακοινώσουμε αφού μας δώσουν την άδεια και ξεκινήσαμε την προετοιμασία της παραγωγής τον Ιούνιο φέτος.

Τα γυρίσματα πότε αρχίζουν και σε τι φάση βρίσκεται η παραγωγή αυτή τη στιγμή;

Η μαγνητοσκόπηση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020 και η παγκόσμια προβολή έχει οριστεί για το Νοέμβριο του 2020, η οποία θα σηματοδοτήσει τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου.

Η ταινία πρόκειται να γυριστεί στα αγγλικά, γιατί θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο το οποίο εύχομαι και προσεύχομαι να βοηθηθεί από το βίο ενός τέτοιου Αγίου.

Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί θα πάρουν μέρος στην ταινία , υπάρχουν ονόματα που μπορείτε να ανακοινώσετε;

Ο Άρης Σερβετάλης θα υποδυθεί τον Άγιο Νεκτάριο και είμαι πολύ ευχαριστημένη που θα αποδώσει αυτό το ρόλο του Αγίου καθώς αισθάνομαι ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για το έργο και λόγω εσωτερικής κατάστασης του ηθοποιού.

Όσον αφορά άλλους Έλληνες ηθοποιούς θα έχουμε δύο Ελληνίδες οι οποίες θα ενσαρκώσουν τους ρόλους δύο Μοναχών της Μαρίας και της Ευφημίας .
Η Τόνια Σωτηροπούλου θα παίξει το ρόλο της Μοναχής Μαρίας και η Μαρθίλια Σβάρνα θα παίξει το ρόλο της Μοναχής Ευφημίας.

Κάνουμε επίσης καστ για τους άλλους ρόλους με διεθνείς φορείς αυτή την εποχή, αφού στην ταινία θα παίξουν αρκετοί ξένοι ηθοποιοί τους οποίους όμως θα ανακοινώσουμε λίγο αργότερα αφού τελιώσουν οι συζητήσεις.
Ήδη κάποιοι ολοκληρώνουν τη συμφωνία μαζί μας αλλά θα ήθελα να το ανακοινώσουμε σε δεύτερη φάση.

Βέβαια κάποια ελληνικά μέσα ανέφεραν μεταξύ άλλων τα ονόματα του κ.Τομ Χανκς και της κυρίας Άνιστον αλλά προς το παρόν δεν έχουν σχέση με αυτήν την ταινία, οπότε δε μπορούμε να ανακοινώσουμε τα ονόματα αυτά.
Τους διεθνείς ηθοποιούς, θα τους ανακοινώσουμε από τη στιγμή που θα είναι έτοιμοι και πραγματικά θα είχα την ευχαρίστηση να μοιραστώ τις πληροφορίες αυτές.

Πιστεύετε στην δυναμική της ταινίας σίγουρα. Ποιο θα είναι το πιο δυνατό της σημείο;

Η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα έργο που δεν πρέπει να περιμένουμε να προωθηθεί από το επίπεδο του cast διότι το “μεγαλύτερο αστέρι¨, το πιο σημαντικό πρόσωπο αυτής της ταινίας είναι ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος και μόνο η ιστορία του είναι η δύναμη που πρέπει να οδηγήσει αυτή την ταινία προς τα εμπρός.

Γυρίσματα θα κάνουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που δουλεύω με τον DOP (Διευθυντή Φωτογραφίας) Σίμο Σαρκετζή.

Αυτή η ιστορία φυσικά θα έχει απήχηση σε Ορθόδοξα Χριστιανικά αλλά και άλλα ακροατήρια, αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο, αυτό που με ώθησε να γράψω και να διευθύνω αυτή την ταινία είναι ότι η ιστορία του Αγίου Νεκταρίου πιστεύω ότι θα έχει απήχηση σε όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως, σε όλες τις ηλικίες και σε όλων των ειδών τις αναζητήσεις διότι ήταν ένας Άγιος που χτυπήθηκε αδικήθηκε, ταπεινώθηκε και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν αναζήτησε την ανθρώπινη δικαιοσύνη πεθαίνοντας σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.
Σε αυτή την παραγωγή πρέπει να πω ότι υπάρχει κάποιος αρωγός ο οποίος ήρθε εκ Θεού,για την έναρξη και την εξέλιξη της ταινίας, τον οποίο σύντομα θα ανακοινώσουμε ,διότι αν δεν ήταν αυτός ο αρωγός, η ταινία αυτή δεν θα ξεκινούσε.