Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Το «χωριό» που γυρίστηκε το «Υπάρχει και φιλότιμο» είναι στην Αττική..



Και ποιος δεν έχει δει και δεν έχει γελάσει δεκάδες φορές με την παλιά ελληνική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου του Αλέκου Σακελλάριου στην οποία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδύεται τον υπουργό Μαυρογιαλούρο. Αξέχαστες είναι οι ατάκες που λέγονται κατά τη διάρκεια της ταινίας όπως το χαρακτηριστικό «Θα σας εξαφανίσωμεν», την ώρα που ο υπουργός προετοιμάζει το λόγο του για το χωριό στο οποίο πηγαίνει. Ποιο είναι όμως στην πραγματικότητα αυτό το χωριό; Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν χώρο στην Αττική και όχι κάπου μακριά όπως θα φανταζόμασταν.

Το «χωριό» που γυρίστηκε το «Υπάρχει και φιλότιμο» είναι στην Αττική

Το «χωριό» που γυρίστηκε το «Υπάρχει και φιλότιμο» είναι στην Αττική2

 Πηγή φωτογραφίας: Κτήμα ΚΑΜΠΑ/ CAMBAS Winery

Για πολλά χρόνια θεωρούταν ότι οι σκηνές από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» έχουν γυριστεί σε κάποιο χωριό κοντά στην Αθήνα και όχι στην Αττική. Όμως στην πραγματικότητα τα σημεία των γυρισμάτων είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φαντάζονταν. Το «χωριό» Άγριλος είναι στην πραγματικότητα ένα διάσημο οινοποιείο στην Αττική! 

Οι σκηνές εκτυλίχθηκαν ουσιαστικά στην περιοχή της Παλλήνης. Συγκεκριμένα, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα από τα πρώτα οινοποιεία της Ελλάδας. Αυτό του Ανδρέα Καμπά. Η σκηνή όπου πιάνει από το σβέρκο την κόρη του ο Μαυρογιαλούρος, είναι γυρισμένη στην είσοδο του οινοποιείου.

Και το οινοποιείο δεν αποτέλεσε τον χώρο γυρισμάτων μόνο γι’ αυτή την ταινία. Στο κτήμα Καμπά έπεσαν οι περισσότερες κινηματογραφικες… μούτζες. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 το κτήμα έγινε τόπος γυρισμάτων για τις ταινίες «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1965), «Ο Τσαρλατάνος» (1973), «Ο Τρομοκράτης» (1975).

Το «χωριό» που γυρίστηκε το «Υπάρχει και φιλότιμο» είναι στην Αττική3

Σήμερα τίποτα δε θυμίζει τις στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και συνεχώς γίνονται συζητήσεις περί αξιοποίησης του σημείου μιας και δε λειτουργεί πλέον σαν οινοποιείο.