Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χίος: Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παλιγγενεσίας



Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Χίου ανταποκρίνεται ενεργά στο κάλεσμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παλιγγενεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Συντονισμού των Επετειακών Εκδηλώσεων και ο πρόεδρός της, Παύλος Καλογεράκης, τιμώντας την ηρωική πράξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κανάρη και των συμπολεμιστών του, διοργανώνουν εορταστική εκδήλωση, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στη Χίο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό με δοξολογία και συμμετοχή πολιτών και πολιτιστικών φορέων τού τόπου. Λίγο αργότερα, τα φώτα θα πέσουν στον κεντρικό λιμένα Χίου, όπου και θα πυρποληθεί, σε αναπαράσταση, η «ναυαρχίδα».


 

Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη. Πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα

Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη: «Η στόχευση των δράσεων και των εκδηλώσεων ως προς το περιεχόμενο, πέραν της απόδοσης τιμής και της ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης, είναι η ενδυνάμωση της εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και η προτροπή σε μια ιστορική επετειακή γιορτή με οραματισμό και αισιοδοξία για το μέλλον».


 

Παύλος Καλογεράκης

Η καλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821 από μικρούς και μεγαλύτερους, εντός και εκτός Χίου, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η αποτύπωση των δυναμικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας στην πορεία αυτών των 200 χρόνων, καθώς και η προβολή των προοπτικών της χώρας μας αποτελούν βασικό μέλημα των ανθρώπων που βρίσκονται στο πηδάλιο του Δήμου και όχι μόνο.


 

Το επετειακό μετάλλιο του Δήμου Χίου. Στην μια πλευρά αποτυπώνεται το σύμβολο του Δήμου Χίου ενώ στην άλλη το σύμβολο των επετειακών εκδηλώσεων.

Έχοντας «αγκαλιάσει» τις εν λόγω δράσεις, ο Δήμος Χίου στέκεται αρωγός και συνοδοιπόρος. «Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούμε το ηρωικό μας παρελθόν και στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο σήμερα», τονίζει ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική».


 

Σταμάτης Κάρμαντζης

Χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο για ένα λαμπρό μέλλον, το ιστορικό παρελθόν, ο κ. Κάρμαντζης συνδέει τον «ρου της μνήμης» που, αναπόφευκτα, ξεγλιστρά στο 1822 –έτος σταθμό στην ιστορία του νησιού- «με  μία οικουμενική κραυγή ενάντια στη βία, το φανατισμό και τον ανθρώπινο πόνο».


 

Ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά

«Η Σφαγή της Χίου και ο απόηχός της διαπερνά το διάβα των ετών», λέει στη «Nαυτεμπορική», «μεταφέροντας το πανανθρώπινο και οικουμενικό μήνυμα για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα Κωνσταντίνο Κανάρη, η οποία αποτελεί κορωνίδα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου μας», υπογραμμίζει ο κ. Κάρμαντζης.