Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χαίντελ – Concerti grossi, op. 3: Διαδικτυακή πρεμιέρα από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου στο Megaron Online​



Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του ευρωπαϊκού Μπαρόκ, τα Concerti grossi, έργο 3 του Georg Friedrich Händel, παρουσιάζουν σε πρώτη διαδικτυακή προβολή Oι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ.
Η θεματική συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας, πραγματοποιείται με τη χορηγία του βρετανικού ιδρύματος Linbury Trust και μεταδίδεται σε δωρεάν streaming, στο πλαίσιο του Megaron Online, από το site και τη σελίδα του ΜΜΑ στο fb.
Το παράδοξο με τα έξι Concerti grossi του έργου 3 του Händel [Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ] είναι ότι συγκεντρώθηκαν σε μια ενιαία συλλογή στα 1734 από τον John Walsh [Τζων Γουόλς] πιθανότατα εν αγνοία του συνθέτη, καθώς o επιτήδειος βρετανός εκδότης, θέλοντας να επωφεληθεί εμπορικά από τη δημοφιλία των κοντσέρτων «σε ιταλικό ύφος», τα οποία ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή, εξέδωσε τις συνθέσεις χωρίς την άδεια του γερμανού μουσουργού! Ωστόσο, ο Händel κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με τον Walsh και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στη δεύτερη έκδοση. Η συλλογή απαρτίζεται από πρωτότυπα κοντσέρτα που γράφτηκαν από το 1712 έως το 1724. Το καθένα από αυτά περιλαμβάνει δύο έως τέσσερα μέρη, γεγονός που τα διαφοροποιεί από την παράδοση της τετραμερούς δομής παρόμοιων έργων του Μπαρόκ.

Δείτε τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου πατώντας τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΥΠΟΑ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και από το fb του Μεγάρου.

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.