Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γρηγόρης Βαλτινός: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα μυστικά των 31 χρόνων γάμου και η ομοιότητα με τους γιους του



Τον Γρηγόρη Βαλτινό τον γνώρισα στα πλαίσια μιας συνέντευξης που μου είχε κάνει την τιμή να μου παραχωρήσει. Με μιας είχα νιώσει μια γλύκα και μια οικειότητα που με έκανε να νιώσω πάρα πολύ άνετα. Ο άνθρωπος αυτός έχει τις σωστές αναλογίες χιούμορ, είναι πραγματικά ευγενής και το κυριότερο όλων ξέρει να σέβεται τον χρόνο και τη δουλειά σου. Δε διαθέτει το ύφος ενός ντίβου ίσως γιατί πατάει πολύ στέρεα στα πόδια του και έχει επίγνωση της αξίας του. Μέσα και από το βήμα αυτό θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να του ευχηθώ πολλές ακόμη επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Ο άνθρωπος αυτός είναι σκεπτόμενος, έχει εξαιρετική εκφορά του λόγου, είναι συγκροτημένος και ποτέ μα ποτέ δεν πάτησε στη γοητευτική του παρουσία και στην έμφυτη γοητεία του για να ανελιχθεί . Απαντά σε ό,τι τον ρωτήσεις ενώ είναι απόλυτα μεστές και έντιμες οι απαντήσεις του.

Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Βαλτινό

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Αυγούστου του 1955. Το πραγματικό του όνομα είναι Γρηγόρης Ιωακειμίδης. Είναι παντρεμένος με την δημοσιογράφο Εύα Μπίθακα και έχουν δύο γιους. Σπούδασε στη “Δραματική Σχολή” του “Εθνικού Θεάτρου”, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
Έχει καταγωγή από την Ξάνθη, όπου έζησε μέχρι τα οκτώ του χρόνια. Οι γονείς του χώρισαν ενώ έχει περάσει άσχημα παιδικά χρόνια και δε θέλει με τίποτα τα παιδιά του να έχουν τραυματικές εμπειρίες. Έδωσε εξετάσεις στην Νομική και φρόντισε βέβαια να μην περάσει αφού η αγάπη του για το θέατρο είχε ήδη προκαθορίσει την επιλογή του. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού και χορού.

Δεν είχα άλλες επιλογές πέρα από το να πετύχω…

Η πορεία του στην υποκριτική μετρά σχεδόν πενήντα χρόνια λέγοντας μάλιστα πως τα κατάφερε όλα μόνος του χωρίς να έχει καμία γνωριμία. Ο Γρηγόρης Βαλτινός λέει χαρακτηριστικά: “Δεν είχα άλλες επιλογές πέρα από το να πετύχω, δεν ξέρω αν ακούγεται αλαζονικό. Αν δεν πετύχαινα σε αυτή τη δουλειά μέσα σε μια εβδομάδα θα έπρεπε να βρω άλλη δουλειά για να επιβιώσω. Χωρίς να έχω καμία γνωριμία, η μια δουλειά έφερνε την άλλη. Καμιά φορά μιλάμε για κυκλώματα, μιλάμε για γνωριμίας. Κάποιος που έχει όμως ταλέντο δε θα χαθεί με τίποτα”.

Ας θυμηθούμε κομβικά σημεία στην επαγγελματική του καριέρα του Γρηγόρη Βαλτινού

Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία και από την πρόζα έως την επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ (Ο βιολιστής στη στέγη, Τσέχωφ-το μιούζικαλ). Μάλιστα έχει τραγουδήσει τον ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη “Σταύρωση”, η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία, επίσης τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου “Η άλωσις της Πόλεως” και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα “Κοσμάς ο Αιτωλός”.

Συμμετείχε ως αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη-Οδυσσέα Ελύτη, «Λειτουργία του Ορφέα» των Γιάννη Μαρκόπουλου-Πάνου Θεοδωρίδη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» των Γιώργου Χατζηνάσιου-Γιώργου Παπακώστα, «Ελλάδα- Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» των Πασχάλη Τόνιου-Γιώργου Παπακώστα.

Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Αστροφεγγιά», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Φάκελος Αμαζών», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Πρόβα νυφικού», «Ο μεγάλος θυμός», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Έρωτας» κ.ά.

Από το 1990 και μετά έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Από τους θεατρικούς του ρόλους ξεχωρίζει εκείνος του Τζορτζ στο Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο θέατρο “ΛΑΜΠΕΤΗ” αλλά και σε περιοδεία. Επίσης οκτώ χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του Βιολιστή στη στέγη ξανάπαιξε τον “Τέβγε” στο Ηρώδειο και κατόπιν σε μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Το 2006 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου “ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ” για την ερμηνεία του στο παραπάνω μιούζικαλ.

Ο γάμος του μετρά 31 χρόνια και αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας του αλλά και της επεισοδιακής τους γνωριμίας

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και η σύζυγός του Εύα Μπίθα (δημοσιογράφος) αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα της showbiz και είναι μαζί σχεδόν 31 χρόνια.

Έχει δηλώσει για το γάμο του: “Για να κρατήσει ένα γάμος πολλά χρόνια – ο δικός του μετρά 31 χρόνια – χρειάζονται πρωτίστως παραχωρήσεις και από τις δυο πλευρές, ανεκτικότητα και χιούμορ, ειδικά όταν το επάγγελμα επιτάσσει συχνή απουσία με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές στιγμές. Φρόντιζα πάντα και ήμουν σπιτόγατος και πρόσθεσε “ήμουν πάντα εκεί όλες τις ώρες που δεν είχα πρόβα, θέατρο ή γύρισμα.

Η Εύα είναι ένας πολύ διακριτικός άνθρωπος και δεν της αρέσει καθόλου το lifestyle, όπως και εμένα. Δεν θέλησα ποτέ να βγάλω την προσωπική μου ζωή στη δημοσιότητα και ειλικρινά με ενοχλεί η έννοια του lifestyle, γιατί αισθάνομαι ότι είναι εντελώς άλλο επάγγελμα από το δικό μου. Μου φαίνεται τελείως ρηχό να ασχολούμαι με το πόσο βαθύ είναι το μπικίνι της μίας, ή πως πέρασε τις διακοπές της στο νησί των ανέμων. Για να καταλάβεις, στη Μύκονο είχαμε πάει μια φορά πριν από δεκαπέντε χρόνια με ένα φιλικό ζευγάρι και πραγματικά φρίκαρα με όλη αυτή την επιδειξιομανία. Μου φαινόταν αδιανόητο που στήνονται μπροστά στους φωτογράφους να βγουν μια φωτογραφία για να της δημοσιεύουν μετά τα περιοδικά”

Η πρώτη γνωριμία του ζευγαριού έγινε όταν εκείνη πήγε να του πάρει συνέντευξη

Το αστείο που τους έφερε πιο κοντά ήταν ότι το  κασετοφωνάκι της δεν είχε γράψει τίποτα. Έτσι συναντήθηκαν και δεύτερη φορά.

Ο ίδιος θυμάται και γελά λέγοντας: “Είναι αλήθεια ότι είχαμε μια ατυχία με τις μπαταρίες αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έκανε επίτηδες. Μ είχε βάλει στο μάτι, όπως βάζουν τα κορίτσια τον Τζορτζ Κλούνει, γιατί μου αρέσει να την πειράζω. Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Και ίσως γι’ αυτό ο Θεός προκάλεσε αυτό το μικρό ατύχημα με τις μπαταρίες γιατί κατάλαβε ότι χρειαζόμασταν και μια δεύτερη ματιά.

Ο γάμος μας πέρασε κάποια σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν φτάσαμε στο σημείο να πούμε ότι χωρίζουμε. Θεωρώ ότι είμαστε αρκετά ψύχραιμο ζευγάρι. Αν πραγματικά θέλεις να μείνεις μαζί με τον άνθρωπό σου, και ανέχεσαι πράγματα και φροντίζεις να διορθωθείς. Και τελικά μπορεί να σου κάνει καλό αυτή η άσκηση, γιατί βελτιώνεσαι. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι ο γάμος μου με έκανε πολύ καλύτερο άνθρωπο και σίγουρα σοφότερο”.

Οι κατακτήσεις του Γρηγόρη Βαλτινού  στο αλλο φύλο

Λέει με έντονη αίσθηση του χιούμορ που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που τον διακατέχουν: “Ξέρετε με τις μαμάδες τα πάω καλά. Τώρα κάνω μια μεγάλη προσπάθεια με τις κόρες. Η σύζυγός μου δεν είχε ποτέ πρόβλημα με αυτό. Αν μια σύζυγος έχει πρόβλημα με αυτό με έναν ηθοποιό θα υποφέρει πραγματικά. Θα πρέπει να το αποφασίσει πολύ νωρίς για να δει τι θα κάνει κι αυτή στη ζωή της”.

Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά…λέει για τα παιδιά του

Ο μεγαλύτερος γιος του Γρηγόρη Βαλτινού, Νικήφορος αποφοίτησε πρόσφατα από κορυφαία σχολής σκηνοθεσίας στο Λος Άντζελες και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Μάλιστα, έχει ήδη στο ενεργητικό του μία πολύ καλή δουλειά, αυτή στην ταινία του Νίκου Ζαπατίνα με τίτλο «Στα καλά καθούμενα». Σε αυτήν είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους πρωταγωνιστές όπως η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Μαρία Παπαχαραλάμπους.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός έχει έναν ακόμη γιο, τον Γιάννη, φοιτητή της Παντείου.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός είχε αρνηθεί το ρόλο του “Μαρκορά” στους “Δυο Ξένους”

O Γρηγόρης Βαλτινός θα ήταν ο «Κωνσταντίνος Μαρκοράς» της τηλεοπτικής σειράς “Δυο Ξένοι”. Είχε μάλιστα πει χαρακτηριστικά: “Όχι, δεν μετάνιωσα που δεν αποδέχτηκα το ρόλο. Ίσως είναι ένα είδος σίριαλ, το οποίο δεν μου πάει πάρα πολύ, δηλαδή θα ήθελα κάτι πιο ήπιο, από πλευράς κωμωδίας, κάποια κομεντί ας πούμε.

Όχι τόσο εκκωφαντικά αστείο. Μπορεί να το μετανιώσεις που δεν μπόρεσες να το κάνεις, αλλά αν το κρίνεις και το συγκρίνεις με τις συνθήκες τις εποχής, το ότι δεν μπορούσα να το κάνω, δεν το μετανιώνεις. Λες “έτσι έπρεπε να γίνει”.

Έπειτα, πιστεύω πως ότι είναι να γίνει, γίνεται. Το ένα τραβάει από εδώ, το άλλο τραβάει από εκεί, υποχρεώσεις, ο δρόμος ο διαφορετικός που πήρες, αυτά που θες να κάνεις. Είναι η συνισταμένη, ο συσχετισμός των δυνάμεων βγάζει τελικά αυτό που πρέπει να κάνεις και να επιλέξεις”.

 Ας ευχηθούμε σύντομα να ανακοινώσει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα γιατί με το lockdown μας έλειψε…