Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Γλυπτά ζώα από ξύλα που ξεβράζει ο ωκεανός



Ο καλλιτέχνης Πιτ Ρας, αυθόρμητα, δημιούργησε ένα απλό γλυπτό αλόγου στην παραλία του Τέριγκαλ στην Αυστραλία, από φυσικά υλικά.

Η ανταπόκριση των κατοίκων την περίοδο του αποκλεισμού λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ήταν τόσο θετική, ώστε τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια συλλογή με τεράστια γλυπτά ζώων -μαμούθ, καγκουρό, πιγκουίνο, αντιλόπη, πελεκάνο κ.ά., από ξύλα που ξεβράζει ο ωκεανός, λινάρι και φύκια, ενώ προσπαθεί να μην διαταράσσει τη φυσική βλάστηση. Στη συνέχεια, άρχισε να πειραματίζεται με βότσαλα και άμμο.


 
 

Για να αποφύγει την προσέλκυση μεγάλου αριθμού θεατών εργάζεται κυρίως τη νύχτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

«Όλα ξεκίνησαν όταν περπατούσα κατά μήκος της παραλίας, τις πρώτες μέρες της απομόνωσης και είδα ένα κομμάτι ξύλο και σκέφτηκα ότι μοιάζει με ουρά αλόγου. Έτσι, σχημάτισα ένα άλογο» είπε ο Πιτ Ρας.


 
 

Με τη δημιουργικότητά του σε πλήρη εξέλιξη, ο καλλιτέχνης ζήτησε να ενημερωθεί από την αστυνομία αν μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί γλυπτά και έλαβε την απάντηση ότι μπορεί, αρκεί να μην προσελκύει πλήθος κόσμου.


 
 

Ο καλλιτέχνης τοποθετεί τις δημιουργίες του σε σημεία, στα οποία παίρνουν ωραίους σχηματισμούς κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου.


 
 

Φωτογράφοι της Κεντρικής Ακτής, όπου βρίσκεται η παραλία του Τέριγκαλ, έχουν φωτογραφίσει τα γλυπτά του, με το φως της ημέρας, αλλά και νύχτα, και οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπα έχουν αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ο Πίτερ Ρας ζωγράφιζε παραθαλάσσια τοπία για γκαλερί τέχνης.