Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ευτυχία»- Η ταινία που δικαιολογημένα μαγεύει το κοινό



Η ταινία «Ευτυχία» είναι σίγουρο πως θα κλέψει μια σημαντική θέση στην καρδιά σας. Αν και οι στίχοι της είναι γνωστοί σε όλους μας, αν και τα τραγούδια της τα έχουμε σιγοτραγουδήσει στις μεγαλύτερες χαρές μας αλλά και στις πιο κρυφές μας λύπες, η ζωή της δημιουργού είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Της Κατερίνας Φραγκουλάκη.

Μια ταινία- αποκάλυψη!
Μια γυναίκα με προσωπικότητα δυναμική, μια γυναίκα γεννημένη καλλιτέχνης. Ένας άνθρωπος που «ταξίδεψε» τη ζωή της, χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Με τόσο πάθος, -που στάθηκε ικανό-, αφήνοντας πίσω μου την κινηματογραφική αίθουσα, μέρες μετά να προσπαθώ να ερμηνεύσω κάθε κινησή της, κάθε λόγο της. Τον αυθορμητισμό της, τη βαθιά «καλλιεργημένη» ψυχή της. Αλλά και εκείνο το βλέμμα, κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που η μοίρα και η ίδια η ζωή πρόβαλε μπροστά στα μάτια της.
Η «Ευτυχία» κυνήγησε τα όνειρα της, «φλέρταρε» με τη ζωή, νίκησε τη ζωή. Αν και η επιτυχία και η αναγνωρισιμότητα που γνώρισε, δεν την άγγιξε καθόλου. Όπως και τα χρήματα που κέρδισε μέσα από αυτήν.
Άνθρωπος απλός. Φύση ταπεινή.

Απο σκηνοθετικής απόψεως, η ταινία αποτελεί ένα κόσμημα. Ο Άγγελος Φραντζής, βήμα- βήμα, χέρι- χέρι μας ταξιδεύει με τρόπο άλλοτε ποιητικό και άλλοτε σκληρό στην καθημερινότητα της πρωταγωνίστριας. Περιγράφει, θαρρώ, με σκηνοθετική τελειότητα τη ζωή της. Αφήνοντάς μας μια γλυκιά γεύση και μια νοσταλγία. Για εκείνα τα χρόνια. Τα χρόνια τα αυθεντικά. Τα χρόνια που μύριζαν ακόμα Ελλάδα. Μέσα από τις πενιές ενός μπουζουκιού. Μέσα από τα κορυφαία γραπτά που έγιναν στίχοι και στην ουσία ήταν ένα ποίημα. Στην περίπτωση της «Ευτυχίας» ποιήματα.

Image result for ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
Τόσο η Κάτια Γκουλιώνη, που ενσάρκωσε την «Ευτυχία» στα χρόνια της νιότης της, όσο και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη που ενσάρκωσε την πρωταγωνίστρια σε μεγαλύτερη ηλικία, κέρδισαν δικαιολογημένα το χειροκρότημά μας. Η Γκουλιώνη, δεν σας κρύβω, πως με έκανε να σιγοψυθιρίσω πως επρόκειτο για ένα ταλέντο, που το άστρο της στο μέλλον, θαρρώ, πως θα λάμψει. Όσο για την κυρία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τα λόγια είναι περιττά. Για ακόμα μια φορά μάγεψε το κοινό της. Παρουσία δυναμική, που ξερεί καλά τον τρόπο να μαγεύει τα βλέμματα.

Φυσικά η ταινία αποτελείτο από μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών, που δικαίως εισπράττουν το μπράβο του κοινού. Ανάμεσα στους οποίους οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Λίλα Μπακλέση, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Λουδάρος, Κρατερός Κατσούλης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Χρύσα Ρώπα, Φοίβος Δεληβοριάς, Χάρης Μαυρουδής, Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Διδασκάλου. Ενσαρκώνοντας ρόλους και πρόσωπα που άφησαν το δικό τους σημάδι ανεξίτηλο μέσα στο χωροχρόνο των καλλιτεχνικών δρώμενων της χώρας μας.

Image result for ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

Κλείνοντας η «Ευτυχία» δε σας κρύβω πως πολλές φορές ένιωσα να με κρατάει από το χέρι και κατά τη διάρκεια της ταινίας να με ταξιδεύει σε εκείνο το «Όνειρο Απατηλό»

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει, όπως θέλει. Και τη ζει! Γράφει ακατάπαυστα σε ό,τι πιάνει το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών.  Μία ποιήτρια που γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάζεται με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

Image result for ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΑΙΝΙΑ