Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου: Τέσσερα βραβεία στην «Ευνοούμενη» του Γ. Λάνθιμου



Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «The Favourite» (Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου διακρίθηκε σε τέσσερις από τις οκτώ τεχνικές κατηγορίες των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.


 
 

Η δραματική ταινία εποχής του Έλληνα σκηνοθέτη, με πρωταγωνίστριες τις Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, απέσπασε βραβεία στις κατηγορίες φωτογραφίας, σχεδιασμού κοστουμιών, μοντάζ και μακιγιάζ.


 
 

Συγκεκριμένα το «The Favourite» κέρδισε το Βραβείο Φωτογραφίας για τον Ρόμπι Ράιαν, το Βραβείο Κοστουμιών για την Σάντι Πάουελ, το Βραβείο Κομμώσεων και Μακιγιάζ για τη Νάντια Στέισι και το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη.

 


 
 

Τα συγκεκριμένα βραβεία ανακοινώνονται κάθε χρόνο λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη τελετή απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, που φέτος θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο. Η ταινία είναι, επίσης, υποψήφια σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία, Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός για την Ολίβια Κόλμαν και Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία.   


 
 

Η υπόθεση του «The Favourite» εκτυλίσσεται στις αρχές του 18ου αιώνα, με την Αγγλία να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία. Η εύθραυστη βασίλισσα Αν καταλαμβάνει τον θρόνο και η στενή της φίλη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Αν. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκέιλ, φτάνει στο παλάτι, γίνεται αμέσως η αγαπημένη της Σάρα.


 
 

Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Αμπιγκέιλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάιζ, Έμα Στόουν και Νίκολας Χουλτ.