Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ευπαλίνειο όρυγμα Σάμου: Το αξεπέραστο θαύμα της αρχαιοελληνικής μηχανικής



Ενδεχομένως, να μην έχετε ακούσει ξανά ή να μη γνωρίζετε πολλά για το Ευπαλίνειο όρυγμα και τη μακραίωνη ιστορία του. Μία ιστορία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενώ δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα αποτελεί σύμφωνα με τις αναφορές του Ηροδότου ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής. Ο ιδιαίτερος αυτός αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στη Σάμο και πράγματι είναι άκρως εντυπωσιακός, όπως αναφέρει και το exploringgreece.tv.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα και η άγνωστη πηγή 2.500 ετών

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι στην πραγματικότητα μια σήραγγα μήκους άνω των 1.000 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Η σήραγγα αυτή κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμοποιηθεί σαν υδραγωγείο. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Πιο συγκεκριμένα η σήραγγα ανοίχτηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού. Όπως ανέφερε και ο Ηρόδοτος: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον. Γι’ αυτό το λόγο ξεχώρισε και έγινε περισσότερο γνωστό. Στην ουσία, αφού ξεκίνησε η κατασκευή, οι δύο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η αξιοθαύμαστη αυτή ακρίβεια πραγματικά ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.

Η κατασκευή του Ευπαλίνειου ορύγματος έγινε με εντολή του τυράννου Πολυκράτη ενώ θεωρείται ότι η κατασκευή του κράτησε 10 χρόνια. Το όνομά του το πήρε από τον σχεδιαστή και μηχανικό του έργου, Ευπαλίνο, γιο του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα. Το άνοιγμα της σήραγγας είναι περίπου 1.80 x 1.80 μέτρα ενώ κάτω από την κύρια σήραγγα έχει σκαφτεί μια μικρότερη, από την οποία περνούσε το νερό.

Εκτιμάται ότι ο σκοπός του ορύγματος ήταν όχι μόνο να μεταφερθεί νερό από την πηγή πίσω από το βουνό προς στην πρωτεύουσα της Σάμου (το σημερινό Πυθαγόρειο), αλλά αυτό να γίνει με τρόπο που δεν ήταν ανιχνεύσιμος από επιδρομείς, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα, αν έβλεπαν τον επιφανειακό αγωγό, να τον καταστρέψουν και να στερήσουν την πόλη από τον βασικότερο πόρο της. Από το όρυγμα λοιπόν το νερό οδηγούνταν μέσα από το τείχος της πόλης.

Η πηγή αυτή εδώ και 2.500 χρόνια τρέχει αδιάκοπα και τροφοδοτεί την αρχαία δεξαμενή που βρίσκεται στο υπόγειο ξωκλησιού στο χωριό Αγιάδες Σάμου.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από το κανάλι haanity του Youtube