Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 -

Έκθεση - "Red Star Fear Not" της Sanja IvekovićΜια από τις σημαντικότερες εν ζωή εικαστικούς η Κροάτισσα Sanja Iveković (Σάνια Ιβέκοβιτς), παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο "Red Star Fear Not".

Η έκθεση είναι μια αναδρομική παρουσίαση του ευρύτερου έργου της εικαστικού από την περίοδο της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα, με σημαντικά παραδείγματα έργων από την αναδρομική της έκθεση στο Museum of Modern Art MOMA στη Νέα Υόρκη το 2012 αλλά και άλλες παρουσιάσεις. Η εικαστικός δείχνει για πρώτη φορά το εύρος του καλλιτεχνικού της έργου στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση στο State of Concept, περιλαμβάνει δύο νέα έργα, αναθέσεις της επιμελήτριας, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά: τα "Greek History Lesson" (2018) (Μάθημα Ελληνικής Ιστορίας) και "Whether we were Brave" (Αν ήμασταν γενναίες) (2019). Τα έργα είναι μια αναφορά στις χιλιάδες Ελληνίδες γυναίκες της αντίστασης την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες παραμένουν ως σήμερα υποσημειώσεις της επίσημης Ιστορίας του ελληνικού κράτους. Η Iveković, μετά από πολύμηνη έρευνα στην Ελλάδα, εμπνέεται από λευκώματα με φωτογραφίες γυναικών ανταρτών, αλλά και τις ταινίες-ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου, για να μεταδώσει ένα σχόλιο για τους σημερινούς νεο-φασισμούς και αντι-φεμινισμούς που παρατηρούνται στην σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ζωή.

Επιμέλεια: Ηλιάνα Φωκιανάκη
Εγκαίνια 1η Μαρτίου, 19:30 με μια περφόρμανς στις 20:00.