Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 31. Οκτωβρίου 2020

Έκθεση "Λίθος / Λήθη" της Στρατηγούλας ΓιαννακοπούλουΗ gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου με τίτλο "Λίθος / Λήθη"

 

Αν κατάγεσαι από ένα ορεινό μαστοροχώρι, όπου μέχρι δυο γενιές πριν, ξεκινούσαν μπουλούκια χτιστάδων για να πελεκήσουν την πέτρα και να τη μεταμορφώσουν σε σπίτια, γιοφύρια και καμπαναριά, ακόμη και σε πείσμα της λήθης των καιρών, πέτρινος και άσπαστος είναι ο ομφάλιος λώρος που σε δένει με το λίθο. Γι’ αυτό και τα παλιά, ανενεργά εργαλεία της πέτρας με ψηλαφίσιμα ακόμη τα σημάδια των χεριών που τα δούλεψαν, εγγράφονται στη μνήμη ως πολιτισμικά γονίδια. Ανασυρμένα από την άχλη μιας αδηφάγας λήθης, σφυριά, καλέμια και αλφάδια εγκαταλείπουν τη συμβατική συνθήκη των μέσων κατασκευής και αναγεννιούνται ως αισθητικές φόρμες και εικαστικές δημιουργίες. Τα εργαλεία της πέτρας και τα χέρια που τα κράτησαν, απελευθερωμένα πλέον από την αλλοτινή τους χρηστική μονομέρεια, επανατοποθετούνται σε ένα νέο πολιτισμικό συγκείμενο και επαναπροσδιορίζονται οπτικά ως αυθύπαρκτα εικαστικά συμβάντα. 

Μετά το τέλος της έκθεσης στη gallery genesis, τα έργα θα παρουσιαστούν στα Λαγκάδια Αρκαδίας στο πλαίσιο των Γιορτών της Πέτρας, που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών "Άνθη της Πέτρας". 

 

Αγγελική Γιαννικοπούλου 

Καθηγήτρια Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια: Γιώργος Τζάνερης 

 

Εγκαίνια: Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 στις 20:30