Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εικονικός περίπατος στα ερείπια των αρχαίων πόλεων που διέλυσε ο πόλεμος



Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν με τρόμο, καθώς τρομοκράτες, ληστές, πύραυλοι, βόμβες και σφαίρες κατέστρεφαν ανεκτίμητα αντικείμενα και θησαυρούς σε ορισμένες από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου που στη Συρία και το Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

Οι αρχαίες συριακές και ιρακινές πόλεις έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια μάχης με τον ISIS και άλλους τρομοκράτες την τελευταία δεκαετία.

Μέσω μίας έκθεσης, σε μουσείο της Ουάσινγκτον, με ψηφιακές και VR αναπαραστάσεις των αρχαίων πόλεων που ισοπέδωσε η βία και ο πόλεμος στο πέρασμα των δεκαετιών, επιχειρείται να τονιστεί η σπουδαιότητα διατήρησης της ιστορίας.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ήταν κομβικό εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Για αιώνες αποτελούσε τη ζωντανή απόδειξη του μεγαλείου των αυτοκρατοριών που την εποίκισαν.

Κι έπειτα, ήρθε το Ισλαμικό Κράτος. Η τρομοκρατική οργάνωση κατέστρεψε μεγάλο μέρος των ιστορικών μνημείων, στο πλαίσιο της προπαγάνδας και της ιδεολογίας του ολέθρου.

Τώρα, οι επισκέπτες της Πινακοθήκης Άρθουρ Μ. Σάκλερ στην Ουάσινγκτον έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν εικονικά στις άλλοτε ακμάζουσες αυτές πολιτείες, θαυμάζοντας τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της Σουκ (αγοράς) του Χαλεπιού, του Ναού του Βάαλ στην Παλμύρα, του εμβληματικού μιναρέ του μεγάλου τζαμιού Αλ Νούρι της Μοσούλης, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Πανάρχαιες πόλεις: Ένα εικονικό ταξίδι από την Παλμύρα στη Μοσούλη».