Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Δύο σημαντικές διακρίσεις για τον Γ. Σμαραγδή



Δύο βραβεία κοινού για την ταινία “Καζαντζάκης” επέδωσε  στον Γιάννη Σμαραγδή , ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Hellenic Film Society USA, James DeMetro.

Το ένα βραβείο από το New York Greek Film Expo 2019 και το δεύτερο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της Ατλάντα. Ο James Demetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη επιδίδοντας τα δύο βραβεία στον Γιάννη Σμαραγδή, είπε πως «και οι δύο προβολές είχαν μεγάλη επιτυχία και  το κοινό ελληνο-αμερικανικό και αμερικανικό μετά την προβολή της ταινίας ήταν πολύ συγκινημένο και ευχαριστημένο από την προβολή της ταινίας.»

Ο James Demetro στην προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” το 2018 στο Museum of the Moving Image έγραψε ότι: «Η προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Πιστέψτε με, ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε προβάλει ποτέ».

Επίσης, ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης είχε γράψει τότε ότι : «οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του ελληνισμού εκτός Ελλάδος!»

Η ταινία, όπως είναι γνωστό, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας και απέσπασε στο Διεθνές Φεστιβάλ WORLDFEST στο Χιούστον τέσσερα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής, Α’ Ανδρικού Ρόλου καθώς και 2 υποψηφιότητες για τον Α’ γυναικείο ρόλο  και για τον Β’ ανδρικό ρόλο).

Η ικανοποίηση του σκηνοθέτη είναι μεγάλη εξαιτίας του γεγονότος ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ο ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται σε μια αχαλίνωτη κατάθλιψη, η ταινία αυτή λειτουργεί ως “φάρος αισιοδοξίας” για την Ελλάδα και τους Έλληνες ή σαν “ένα αναμμένο κεράκι σε ένα απόμακρο και ταπεινό ξωκλήσι”.

Συγχρόνως, στο Παρίσι, την πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου, στο Grand Palais, όπου γίνεται μια μεγάλη έκθεση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, το Centre Culturel Hellénique συνόδευσε την έκθεση αυτή με την προβολή της διεθνώς πολυβραβευμένης ταινίας “El Greco” στον κινηματογράφο Grand Action, η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και το παρισινό κοινό ενθουσιάστηκε και συγκινήθηκε.

Τέλος, είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό για τον σκηνοθέτη η αναμονή των Ελλήνων του εξωτερικού για την επερχόμενη ταινία “Καποδίστριας”.

Trailers των ταινιών θα βρείτε στα links:

http://www.alexandrosfilm.com/site/movie.php?movie=3