Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος»: Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου



Ακόμα και σήμερα πολλοί χρησιμοποιούνε την έκφραση “τρελοκαμπέρος”, λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου», της συγγραφέως και συγγενούς του πρωτοπόρου της Αεροπορίας μας Αντιγόνης Καμπέρου των εκδόσεων «Μένανδρος» παρουσιάστηκε στη διάρκεια ειδικής εκδηλώσεως, ενώπιον του Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρου, του  εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά, Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) Χαρ. Καστανίδη, του εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, Πλωτάρχη Κων. Κουμπή ΠΝ και του Αρχιπλοιάρχου ε.α.Αντ.Ναξάκη, καθώς και πλήθους κόσμου.

Για την έκδοση αυτή, που αναφέρεται στη ζωή και στη δράση ενός εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων αεροπόρων και ασφαλώς πρωτοπόρο της Αεροπορικής Ιδέας στην Ελλάδα, του Πειραιώτη Δημήτρη (Μίμη) Καμπέρου, μίλησαν:

Ο δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του πρωτοπόρου της Αεροπορίας, ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Στέφανος Μίλεσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Πειραιώτη Καμπέρο και στα όσα αυτός έκανε σε σχέση με το μεγάλο λιμάνι όπου μεγάλωσε και έζησε, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Νότης Καμπέρος ήταν ένας εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού και ο «νονός» του, αφού πρότεινε το όνομα που σήμερα έχει.

Τρίτος στη σειρά ομιλητής ήταν ο στρατιωτικός συντάκτης και διαπιστευμένος εδώ και 30 χρόνια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Λεωνίδας Μπλαβέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο στρατιωτικό Δημήτρη Καμπέρο και στις μοναδικές επιχειρησιακές πρωτιές που αυτός πέτυχε με την ευστροφία και τις ικανότητές του, ενώ το πάνελ των ομιλητών έκλεισε η συγγραφεύς Αντιγόνη Καμπέρου, η οποία αναφέρθηκε στις συγγραφικές λεπτομέρειες του έργου της καθώς και στις προσωπικές μνήμες που είχε από τον πατέρα της για τον Καμπέρο, ο οποίος ήταν και ο αγαπημένος ανηψιός του πρωτοπόρου Αεροπόρου.

Τoν συντονισμό του πάνελ είχε η διευθύντρια Δημ. Σχέσεων και μάρκετινγκ των εκδόσεων «Μένανδρος» Μάρα Σωτηροπούλου, ενώ η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου έγινε από τον ηθοποιό-μουσικό Νικόλα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκλεισε τη βραδιά με τραγούδι συνοδεία κιθάρας.

Ακόμα και σήμερα πολλοί χρησιμοποιούνε την έκφραση “τρελοκαμπέρος”, λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός.

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; και γιατί «τρελο-Καμπέρος»; 

Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου. Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του. Χάρη στα ριψοκίδυνα ακροβατικά του στον αέρα και στις τολμηρές πτήσεις που έκοβαν την ανάσα, έμεινε στην ιστορία με την έκφραση «τρελοκαμπέρος» που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να χαρακτηρίσουμε κάποιον «ασυγκράτητο» και «ατρόμητο».

Μάλιστα, ο Πειραιώτης αεροπόρος ήταν αυτός που μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο σε υδροπλάνο το 1912, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο. Επίσης, ένα από τα σπουδαία κατορθώματά του ήταν ότι στον Α΄ Βαλκανικό  Πόλεμο εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό, ρίχνοντας χειροβομβίδες αρχικά και αργότερα βόμβες χειρός τις οποίες σκέφτηκε αυτός και κατασκεύασε το εργοστάσιο «Μαλτσινιώτη», και μετατρέποντας έτσι το αεροσκάφος του σε… «βομβαρδιστικό».

Η έκδοση αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό πόνημα, στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει όλη τη ζωή, το σπουδαίο έργο του Δ. Καμπέρου, αλλά και το πόσο τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για το ακούραστο πνεύμα και την προσήλωσή του στο καθήκον. Παραμένει ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του πετώντας ξανά με τα φτερά αυτού του βιβλίου.

Η συγγραφέας, Αντιγόνη Καμπέρου, με σπουδές αγγλικής, γερμανικής και ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είναι απόγονος του Δ. Καμπέρου και στήριξε την έρευνά της τόσο σε επίσημα αρχεία, όσο και σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον Δ. Καμπέρο.

Το βιβλίο αποτελείται από 312 σελίδες και περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από το αρχείο πολέμου, όσο και από το οικογενειακό αρχείο.