Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Διαδικτυακή περιήγηση στο Μουσείο Περγάμου


Το Μουσείο Περγάμου, όπου στεγάζονται τα ανακατασκευασμένα οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους του βωμού της Περγάμου και της πύλης της αγοράς της Μιλήτου, προσφέρει πλέον διαδικτυακή περιήγηση.
 
Το Μουσείο Περγάμου βρίσκεται στο νησί των Μουσείων στο Βερολίνο της Γερμανίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1930, και εντός του στεγάζονται τα ανακατασκευασμένα οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους του βωμού της Περγάμου και της πύλης της αγοράς της Μιλήτου, των οποίων τα μέρη μεταφέρθηκαν από την αρχαία πόλη της Μιλήτου στην Ιωνία. Έχει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ανά έτος και αποτελείται από τις συλλογές της κλασικής αρχαιότητας, την συλλογή της Μέσης Ανατολής, και το Μουσείο Ισλαμικής τέχνης.
 

OLAF M. TEßMER
 

Η συλλογή αρχαιοτήτων χρονολογείται από την εποχή των ελεκτόρων των πριγκήπων του Βραδεμβούργου και την συλλογή αρχαιοτήτων τους. Το κύριο σώμα των αντικειμένων προήλθε από την εξαγορά της συλλογής ενός Ρωμαίου αρχαιολόγου το 1698, και οι αρχαιότητες έγιναν διαθέσιμες στο κοινό το 1830 όταν φιλοξενήθηκαν στο Άλτες Μουζέουμ.


 
 

Ο αριθμός των εκθεμάτων αυξήθηκε σύντομα με επιπλέον προσθήκες από τα ανασκαφικά ευρήματα των γερμανικών αρχαιολογικών αποστολών σε Ολυμπία, Σάμο, Πέργαμο, Μίλητο, Πριήνη, Μαγνησία του Μαιάνδρου, και Κύπρο.

Το σύνολο των εκθεμάτων αποτελείται από έργα τέχνης από την αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, όπως γλυπτά, μωσαϊκά, επιγραφές, κοσμήματα και αγγεία.

 
 

Τα κύρια εκθέματα στη συλλογή αρχαιοτήτων είναι ο βωμός της Περγάμου ο οποίος χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και η ζωοφόρος του με μήκος 113 μέτρων αναπαριστά την γιγαντομαχία, και η πύλη της αγοράς της Μιλήτου η οποία χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο.

 

 
 

Το κύριο σώμα των εκθεμάτων ισλαμικής τέχνης  προήλθε από το Μουσείο Μπόντε τα ισλαμικά εκθέματα του οποίου μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Περγάμου το 1950. Τα αντικείμενα προέρχονται από μια ευρεία χρονολογική περίοδο από τον 8ο έως τον 19ο αιώνα, και από μια εξίσου ευρεία γεωγραφική περιοχή από την Ισπανία έως και την Ινδία.


 
 

Το κύριο έκθεμα του Μουσείου Ισλαμικής τέχνης είναι η πρόσοψη της Μσχάτα η οποία αποτελεί μέρος ενός ημιτελούς παλατιού στην έρημο νοτίως του Αμάν στην Ιορδανία.  Ένα άλλο σημαντικό έκθεμα είναι η αίθουσα του Χαλεπίου, η οποία αποτελούσε την αίθουσα υποδοχής στο σπίτι ενός εμπόρου του Χαλεπίου στη Συρία, και η οποία χρονολογείται στην Οθωμανική περίοδο.