Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Chernobyl»: Η συγκλονιστική σειρά του HBO καταρρίπτει τα ρεκόρ



Το ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ έγινε σειρά στο HBO και ήδη θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία της μικρής οθόνης, η οποία σπάει όλα τα ρεκόρ.

Βασισμένο στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4» του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986 στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ, η σειρά-φαινόμενο έχει γίνει viral, καθώς βρίσκεται στο νούμερο ένα στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.


 
 

Συγκεκριμένα, στον διαδικτυακό τόπο IMDb, όπου οι θεατές ψηφίζουν τις εκπομπές που προτιμούν, το «Chernobyl» έχει μέση βαθμολογία 9,7 αστέρια (στα 10) από περίπου 140.000 χρήστες. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από σειρές όπως το «Breaking Bad» (9,5) του AMC, το «Planet Earth II» του BBC (9,5), ακόμη και το «Game of Thrones» (9,3).


 
 

Η συγκλονιστική σειρά του HBO για το Τσέρνομπιλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αριστουργηματικό χρονικό της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για το μεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργημα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία μαρτυριών του 20ού αιώνα, που, µετά την Άννα Φρανκ και τον Πρίµο Λέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της µαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσµένης και παράφορης αγάπης.


 
 

Το HBO έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβιώσει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τις ώρες εκείνες του Απριλίου του 1986. Ένα τεράστιο κτήριο στη Λιθουανία κατεδαφίστηκε, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για τα ερείπια του αντιδραστήρα νούμερο 4, ο οποίος εξερράγη στη μέση της νύκτας στη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας.


 
 

Σκηνές της σειράς γυρίστηκαν και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες RBMK με αυτούς του Τσέρνομπιλ.

«Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε ο Κρεγκ Μέιζιν, δημιουργός της μίνι αυτής σειράς των πέντε επεισοδίων, μιλώντας στη διάρκεια του Φεστιβάλ κινηματογράφου της Τραϊμπέκα. «Και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες, δίνεται για τον λόγο αυτό», τόνισε καθώς «διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας». Αυτοκίνητα, ρούχα, γυαλιά, τα πάντα ως το πιο μικρό αξεσουάρ είναι προσεγμένα προκειμένου να ταξιδέψουν τον θεατή 33 χρόνια πριν, στη Σοβιετική Ένωση. Η μόνη διαφορά είναι η γλώσσα -όλοι οι ηθοποιοί μιλούν αγγλικά. Εξάλλου, η σειρά δεν ασχολείται μόνο με το δυστύχημα, αλλά και με τη διαχείρισή του από τις αρχές.


 
 

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού αρνήθηκαν την επιστημονική αλήθεια, όπως και οι πολιτικοί. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δυστύχημα 48 ώρες μετά την έκρηξη, την ώρα που ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυπτε την Ευρώπη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σχολίασε το συμβάν στις 14 Μαΐου, τρεις εβδομάδες αργότερα.


 
 

Σύμφωνα με τον Μέιζιν, η άρνηση της πραγματικότητας παραπέμπει στα fake news και την αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής, τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.


 
 

«Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος για τον οποίο θέλαμε να κάνουμε τη σειρά αυτή», παραδέχθηκε. «Διεξάγεται ένας πόλεμος εναντίον της αλήθειας», τόνισε. Ο άνθρωπος «έχει μια μοναδική ικανότητα να διορθώνει τα λάθη του», αλλά επίσης «να αυταπατάται μέχρι να είναι πολύ αργά», εξήγησε ο Μέιζιν. Η σειρά «Chernobyl» δεν ασχολείται μόνο με «τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας», αλλά «τα ψέματα και τον κίνδυνο της τύφλωσης».

Υπόθεση

Το «Chernobyl» αφηγείται την ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία από τη στιγμή της έκρηξης του αντιδραστήρα και μετά. H σειρά, η οποία ολοκλήρωσε τα πέντε επεισόδιά της την Κυριακή 3 Ιουνίου, ξεδιπλώνει τα γεγονότα που οδήγησαν στο δυστύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, με ήρωες τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής.


 
 

Ο Γιόχαν Ρενκ (The Last Panthers) σκηνοθέτησε και τα πέντε επεισόδια της σειράς, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός της, Γκρεγκ Μέιζιν, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitterότι το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος», ήταν ένα απαραίτητο και συγκλονιστικό ανάγνωσμα που τον βοήθησε στη δημιουργία της σειράς. Επίσης σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαίο που η Αλεξίεβιτς έχει τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας».