Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 -

Άρθρο στον Guardian συνδέει το Brexit με τα Γλυπτά του ΠαρθενώναΤην ένταξη της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συμφωνία για το Brexit, προτείνει με άρθρο γνώμης του στον βρετανικό Guardian ο νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον. «Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Είναι το σωστό πράγμα και μπορεί να κερδίσει παραχωρήσεις στη διαπραγμάτευση», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτοσον, από την επιστροφή των Γλυπτών θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές. Η Βρετανία «θα κέρδιζε καλή θέληση» από την μεριά της Ε.Ε., καθώς και παραχωρήσεις, ενώ η Ευρώπη θα κέρδισε τα Γλυπτά της και θα ενίσχυε την πολιτιστική της κληρονομιά.

«Ούτε μια βδομάδα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ήδη η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις μοιάζει αισιόδοξη. Το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε διαξιφισμούς για το μέλλον του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μάικλ Χάουαρντ υπαινίχθη πως ένας τρόπος να διευθετηθεί το θέμα θα ήταν ένας πόλεμος με την Ισπανία», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα μισά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου. Θέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit την επιστροφή των κλεμμένων Ελγινείων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς».

«Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα (οι πολίτες της είναι αμφίβολο αν έχουν καταγωγή από τον Περικλή), όσο για την Ευρώπη. Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. Θα 'ναι σαν να ξαναφτιάχνουμε μια σκισμένη φωτογραφία, που δείχνει ανθρώπους να περπατούν και να μιλούν, να παίζουν και (κυρίως) να πίνουν. Ενωμένα στο μουσείο υπό τον Παρθενώνα, τα Μάρμαρα θα αποτελούν τον υψηλότερο καλλιτεχνικό αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου».

«Τώρα είναι ώρα να τα επιστρέψουμε, ως μέρος της διαπραγμάτευσης για το Brexit», σημειώνει σε άλλο σημείο του κειμένου και προσθέτει: «Θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση όπου όλοι κερδίζουν. Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επαινεθούν για ένα πολιτιστικό επίτευγμα, η Βρετανία θα λάβει όχι μόνο γενναίες εκπτώσεις, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια πράξη με την οποία όλοι συμφωνούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι γραφειοκράτες του, καθώς και οι κυβερνήσεις ιδίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, συχνά κάνουν λόγο στη σημασία της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Και δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να την ενισχύσουν. Η ίδια η συνθήκη της ΕΕ, κατά τη γνώμη μου, τους υποχρεώνει να βάλουν την επανένωση των Γλυπτών στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Όσο για τη Βρετανία, αν προθυμοποιούνταν να δώσει πίσω τα κλεμμένα του Ελγιν θα κέρδιζε καλή θέληση από τη μεριά της ΕΕ καθώς και άλλες παραχωρήσεις. Η Βρετανία αφήνει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη τα γλυπτά της», καταλήγει το άρθρο.

gua